الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Trailer: The Valley Of The Wolves - Palestine

08 Januari 2011

"Valley Of The Wolves" sebuah movie oleh Zubeyr Sasmaz dari Turki


Sumber trailer: youtube.com

Movie ini akan ditayangkan pada 28 Januari 2011

Sinopsis cerita mengisahkan tentang mereka usaha bebaskan palestin dari rakusan tangan yang tak sekali-kali bahkan tidak pernah mengenal erti kekejaman yang mereka lakukan. Jika pahlawan itu bukan untuk Palestin, palestin dari dulu lagi tetap tak pernah menagih kasih dari penjajah. Mereka sebenarnya datang bukan untuk ke Israel malahan sebaliknya(palestin) kerana hakikatnya tiada seinci pun hak untuk tangan-tangan durjana..

Kenapa kamu boleh datang ke Israel?
Hurmm..aku bukan datang ke Israel, aku datang ke Palestin..

Saksikan kesudahannya nanti!!!..

Bagaimana pula, pejuang-pejuang ini yang sedang berusaha bebaskan Palestin ..


Sumber trailer: youtube.com

Khas: Ahmad I Ulasan: Muna

Read more...

Lagi roket menyerang tanah jajahan

Laporan asal jam 11.37 malam, Palestin/Mesir

AL-QUDS, - Selang beberapa jam dari serangan peluru mortar yang mencederakan 3 pekerja asing di tanah jajahan, lagi serangan roket ditembak ke penempatan haram Ushkul di barat Naqab, selatan tanah jajahan(tanah Palestin yang dirampas zionis). Dua serangan roket malam ini mengakibatkan seorang penduduk Israel cedera.

Lapor web berita 'Yediot Ahronout' Israel versi hebrew bahawa serangan roket yang pertama gugur di sebuah kawasan lapang, namun tiada kecederaan dan kerosakan harta benda. Bagaimanapun, serangan roket kedua telah mencederakan seorang pemandu trak yang disifatkan mengalami cedera ringan.

Berikutan itu, tiada lagi kumpulan pejuang Palestin di Gaza mengakui melancarkan serangan roket. Sumber 08/01/2011, web berita safa.ps

Read more...

Kronologi serangan Israel di Gaza 2008-2009(13)

8 Januari 2009
HARI KE-13 SERANGAN ISRAEL DI GAZA
(Hari ke-5 serangan darat di Gaza)
_______________________________________
kronologi sebelum ini:

Kronologi serangan Israel di Gaza 2008-2009(12)
Kronologi serangan Israel di Gaza 2008-2009(11)

_______________________________________

Peningkatan mangsa perang terkini:

Mereka yang syahid: 767 orang
Cedera, kritikal: 3150 orang


- Awal pagi ini, Israel masih menyerang beberapa kawasan di Semenanjung Gaza.

Rundingan

- Sumber menyatakan, delegasi Israel mengadakan lawatan ke Mesir hari ini. Menurut sumber, lawatan tersebut untuk membincangkan inisiatif Mesir berhubung peperangan di Gaza.

Perbincangan tertumpu bagi menghentikan peperangan di Gaza.

Israel terus menyerang

- Serangan Israel masih berterusan. Menurut sumber, sekarang ini Israel menyerang timur Jabaliya. Kedengaran 3 tembakan dari jentera perang Israel. Sementara itu, bom berangkai yang dikatakan mengandungi kimia berbahaya juga digugurkan di kawasan yang padat dengan penduduk Palestin.

- Di Abbasan pula, beberapa keluarga parah akibat serangan Israel yang berterusan. Pihak perubatan Gaza mendapat panggilan bagi menyelamatkan mangsa-mangsa serangan Israel. Bagaimanapun, bantuan tidak mampu sampai ke sana kerana pertempuran yang berlaku terlalu sengit.

- Menurut sumber, seorang anggota penyelamat terkena tembakan Israel ketika bergegas untuk menyelamatkan penduduk-penduduk yang terkena serangan Israel.

- Tentera Israel terus mengasak di beberapa kawasan yang kerap menerima tentangan sengit daripada pejuang-pejuang Palestin.

- Antara kawasan tersebut adalah Jabaliya(utara Gaza), Hayyu Tufah, Shujaieyah.

Lubnan tembak Israel

- Simpati terhadap Gaza, marah Israel. Menurut sumber, serangan roket jenis katyushia menggemparkan 2 kawasan di utara Israel(Nahariyya dan Shaloumi). Dinyatakan, serangan roket tersebut dilancarkan dari selatan Lubnan.

- Serangan tersebut mengakibatkan 4 penduduk Israel parah. Keadaan di utara Israel yang berdekatan dengan sempadan Lubnan(selatan) tegang berikutan serangan roket ini.

- Setakat ini, masih belum diketahui pihak yang melancarkan serangan roket tersebut.

- Israel tidak menuduh HIZBULLAH. Bagaimanapun, Israel membalas serangan itu dengan bedilan artileri(meriam) sebanyak 4 tembakan ke arah kawasan yang menjadi tapak pelancaran serangan roket.

Pejuang Palestin balas serangan

- 4 penduduk Israel parah akibat terkena serangan roket yang dilancarkan dari Gaza ke Ushkul, selatan tanah jajahan 1948.

- Penembak tepat dari sayap tentera HAMAS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM berjaya menembak 3 tentera Israel di barat Beit Lahiya, utara Semenanjung Gaza.

- KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) melancarkan 2 serangan roket jenis 'grad' ke pengkalan tentera udara Israel, Hetzarim.

- KATAIB AS-SYAHID ABU RISH(pecahan sayap tentera FATAH) mengebom sebuah kawasan di barat Naqab dengan 2 serangan roket jenis 'grad'.

- KATAIB MUJAHIDIN menyatakan pihaknya berjaya mengebom sepasukan tentera Israel.

- Sebuah kereta kebal Israel menjadi sasaran roket RPG. Menurut sumber, KATAIB MUQAWAMAH WATANIAH yang melancarkan serangan tersebut.

- KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) mengebom sebuah kawasan di Majedal, Israel kali ketiga dengan serangan roket.

- KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) menyatakan pejuangnya telah mengebom sebuah pengkalan tentera, Isnad sufa, timur Rafah dengan serangan roket jenis 'qassam'.

- Kumpulan pejuang, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN mengebom Askalan dengan 3 serangan roket.

- Sebanyak 24 serangan roket dari Gaza menyerang Israel hari ini. Yang terakhir, roket menyerang 'Askalan.

Bantuan kemanusiaan

- Pasukan bantuan Palang Merah: Kami tidak mampu untuk pergi ke tempat-tempat yang dibom Israel bagi menyelamatkan mangsa. Menurut sumber, pertempuran terlalu sengit sehingga menyukarkan tugas menyelamat. Pihak penyelamat juga bimbang berikutan Israel turut menyerang sesiapa sahaja. Dinyatakan, sebelum ini 12 orang pemandu ambulan maut akibat terkena serangan Israel.

- Rafah. Sumber menyatakan, sempadan Rafah Mesir-Gaza dibuka bagi laluan bantuan kemanusiaan. Dinyatakan, 8 trak muatan bantuan kemanusiaan masuk ke Gaza melalui sempadan Rafah Mesir. Bagaimanapun, sumber dari Hospital As-shifa' menyatakan pihaknya memerlukan lagi bantuan khususnya ubat-ubatan berikutan jumlah kecederaan dan mangsa yang parah meningkat.

- Dinyatakan juga, pesawat tempur Israel bertindak melepaskan tembakan berdekatan sempadan Rafah bagi menghalang ambulan-ambulan menuju ke sempadan Rafah.

- Seorang doktor menyatakan isteri dan anaknya telah disahkan syahid setelah beberapa jam beliau menunggu ambulan membawa anak dan isterinya ke hospital.

Beliau menceritakan, kereta kebal Israel melepaskan beberapa das tembakan ke arah rumahnya. Kekejaman itu berlaku pada jam 2 petang tadi di Hayyu Tufah. Setelah rumahnya ditembak, anak dan isterinya meminta pertolongan namun terpaksa menunggu waktu gencatan senjata
(3 jam yang diistihar Israel), tetapi Israel tetap meneruskan serangan meskipun Israel sendiri yang mengistiharkan gencatan senjata.

Bantahan penduduk dunia

- Demontrasi dan tunjuk perasaan di seluruh dunia tidak pernah surut semenjak Israel menyerang Gaza.

Di Maghribi. Kanak-kanak di sana akan mengadakan tunjuk perasaan sebagai rasa simpati terhadap kanak-kanak Palestin yang menjadi mangsa kekejaman Israel. Menurut sumber, tunjuk perasaan itu akan diadakan pada hari akan datang.

Algeria. Kerajaan membenarkan tunjuk perasaan pada esok hari (jumaat) bagi membantah peperangan di Gaza.

Read more...

ABU ALI terus bedil pos tentera zionis

Laporan asal jam 05.31 malam, Palestin/Mesir

GAZA - Sebuah pos tentera zionis yang terletak di perlintasan Karni yang bersempadan dengan Gaza dari arah timur telah dibom beberapa peluru mortar.

Demikian itu, sebuah kumpulan pejuang, KATAIB SYAHID ABU ALI MUSTAFA sayap tentera kepada JABHAH SHA'BIAH LI TAHRIR FALESTIN mengumumkan pihaknya yang melancarkan serangan mortar.

Laporan dari ABU ALI yang diterbitkan agensi berita 'Safa' petang tadi menyebut, misi berkenaan adalah serang balas biasa ke atas jenayah penjajah(zionis) terhadap pejuang dan penduduk Palestin.

Sebelum itu, sebuah lagi kumpulan pejuang di Gaza, SARAYA AL-QUDS, sayap tentera kepada gerakan JIHAD ISLAMI telah melancarkan 6 serangan peluru mortar hawn ke barat Naqab. Serangan itu mengakibatkan 3 pekerja Israel cedera, salah seorang darinya disifatkan kritikal.

Dalam kenyataan media(laporan pada jam 03.53 petang, Palestin/Mesir), SARAYA AL-QUDS berkata, unit pertahanannya berjaya melepaskan 6 serangan peluru mortar ke arah pos kawalan tentera Nehal Auz di timur bandar Gaza.

Kumpulan pejuang tersebut mengesahkan serangan itu adalah haknya untuk menentang sebarang tentangan dari pihak zionis ke atas penduduk Palestin, malah SARAYA AL-QUDS terus berpegang dengan jalan jihad untuk melakukan penentangan sehingga keseluruhan tanah-tanah Palestin dibebaskan.

Seiring serangan SARAYA AL-QUDS, Safa melaporkan bahawa 3 penduduk Israel cedera(menurut ynet, 3 pekerja Thailand yang cedera) dalam serangan dua peluru mortar hawn yang gugur di sekitar penempatan haram 'Sha'ar Hanegev', barat Naqab, selatan tanah jajahan 1948.
____________________________________________
Pautan media zionis:

3 Thai workers hurt by mortar shell

____________________________________________

Jelas radio zionis, salah satu dari serangan itu gugur berhampiran sebuah rumah. Berikutan kejadian serangan, krew ambulan zionis bergegas ke tempat kejadian. Sumber 08/01/2011, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS