الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Jalan Yitsahar ditutup kepada kenderaan Palestin

25 April 2011

Laporan asal jam 09.20 pagi, Palestin/Mekah
Jam 08.20 pagi, Mesir

NABLUS - Tentera rejim penjajah telah menutup sebatang jalan dikenali dengan nama 'Yitsahar' pagi ini yang terletak di barat daya Nablus, utara Tebing Barat.

Menurut saksi yang memberitahu kepada agensi berita 'Safa', bahawa dua arah dari jalan itu telah ditutup tentera rejim dengan sekatan jalan dan kenderaan Palestin tidak dibenarkan menyusuri jalan berkenaan dengan alasan bimbang diserang warga haram Yahudi.

Tambah saksi, tentera rejim hanya membenarkan kenderaan-kenderaan warga haram menggunakan jalan berkenaan.

Semalam, warga haram menyerang sebuah kenderaan dan merosakkan beberapa hak milik penduduk Palestin selepas seorang warga haram terbunuh dikatakan terkena tembakan polis Palestin berhampiran pusara Yusuf di Nablus.

Lapor sumber, hampir 20 ribu orang warga haram mendiami 39 buah penempatan-penempatan Israel berhampiran Nablus.

Sementara itu, kejadian lain dilaporkan bahawa tentera rejim penjajah melakukan pemeriksaan ke atas beberapa buah rumah Palestin di kediaman Abu Suneinah yang terletak di bandar Khalil, selatan Tebing Barat pagi ini.

Sumber dari keselamatan menyebut, beberapa buah jentera perang tentera rejim menyerbu masuk ke kawasan kediaman berkenaan di selatan bandar Khalil. Sebelum beredar, tentera rejim memeriksa rumah-rumah Palestin. Tiada tangkapan dilakukan.

Lapor lagi, awal pagi tadi, tentera rejim yang menaiki beberapa buah kereta peronda melakukan serbuan ke daerah Izna, barat Khalil.

Dilaporkan lagi, tentera rejim mengadakan sekatan jalan di atas jambatan Halhul serta mengarahkan penduduk-penduduk Palestin yang dalam perjalanan ke tempat kerja agar berhenti. Setelah tentera rejim memeriksa kereta mereka dan meneliti kad pengenalan, mereka ditahan untuk sementara waktu.

Kejadian di bandar Khalil, warga haram Yahudi menyerang penduduk Palestin, Abdul Karim Musawwadi dan ibunya dengan gas. Ibu kepada Abdul Karim tidak sedarkan diri, lalu dibawa ke hospital untuk rawatan. Sumber 25/04/2011, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS