الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Netanyahu: Tidak boleh jadikan penempatan halang rundingan

22 Julai 2011

Laporan jam 01:32 pagi, waktu Palestin/Mekah
Jam 12:30 pagi, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Perdana Menteri rejim zionis(Israel), Benjamin Netanyahu(gambar) mengulangi lagi pelawaan kepada Mahmoud Abbas, Presiden Palestin agar kembali ke meja rundingan bersama rejimnya. Dakwa Netanyahu, kerajaannya benar-benar mengimpikan tercapainya persetujuan damai.

Netanyahu menyifatkan bahawa penempatan hanyalah masalah sampingan yang tidak boleh dijadikan batu penghalang kepada rundingan. Menurut kata Netanyahu lagi, masalah itu juga tidak boleh membantutkan rundingan berhubung permasalahan utama.

Jelas Netanyahu bahawa keseluruhan penempatan-penempatan zionis tidak melebihi langsung dari 2% keluasan Tebing Barat, malah penempatan ini tidak akan menggagalkan penubuhan Negara Palestin.

Tambahan lagi, kesemua permasalahan dan isu boleh dibawa berbincang dalam meja rundingan sekiranya rundingan damai diadakan semula. Sambil itu, Netanyahu mendakwa pihaknya bersedia untuk berkompromi semata-mata demi perdamaian.

Hubungan Israel dengan ideologi Islam

Dari sudut lain, Netanyahu berkata ketika diwawancara siaran Al-Arabiah yang disiarkan petang Khamis semalam bahawa tidak menolak kemungkinan boleh bentuk hubungan antara rejim zionis dengan kumpulan-kumpulan ideologi Islam yang menonjol semasa meletusnya revolusi-revolusi Arab, sedemikian itu termasuklah Jamaah Ikhwan Al-Muslimun di Mesir.

Bagaimanapun, Perdana Menteri zionis menjelaskan kesediaannya untuk bertemu dan berdialog dengan mana-mana pihak yang setuju memberi penghormatan ke atas hak kewujudan masyarakat Yahudi dan Negara Israel.

Menyentuh program nuklear Iran, Netanyahu berkata, penyelesaian secara ketenteraan semestinya juga sesuai, di samping hukuman dari sudut ekonomi. Berikutan itu, Iran tidak menghentikan pemprograman nuklearnya melainkan seperti pada tahun 2003 ketikamana Amerika Syarikat mengancam akan melancarkan serangan ketenteraan bagi menentang Iran. Sumber 22/07/2011, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS