الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Urusan sempadan kembali sukar

12 Julai 2012

RAFAH, 12 Julai - "Kami diberitahu jika masih tunggu takkan ada faedah," ujar seorang penduduk Palestin sewaktu menanti giliran daftar keluar di terminal Rafah Gaza.

Mini-Pavilion
"From Palestine With Love"
(MAP)
Menurut penyelaras media MAP - Mini Pavilion - di Semenanjung Gaza, terminal Rafah hari ini kembali sesak dan dilimpahi penduduk Palestin yang mahu keluar(musafir) ke Mesir melalui terminal Rafah Mesir, namun pengurusan di terminal sebelah Mesir tersangat sukar. 

Jelas lagi, ramai dikalangan penduduk Palestin yang dijadualkan keluar hari ini tidak dapat berbuat demikian. Tambahan pula, senarai daftar yang sepatutnya telah keluar semalam dari Semenanjung Gaza masih tertangguh sehingga hari ini. 

Sebagaimana dijelaskan pihak Palestin di terminal sempadan Rafah Gaza, pihak berkuasa Mesir tidak membenarkan beberapa buah bas yang membawa penduduk Palestin menuju ke terminal Rafah Mesir. Demikian itu, bas-bas berkenaan terpaksa berpatah semula ke terminal Rafah Gaza. 

Berhubung situasi semalam dan hari ini, penyelaras media MAP mengungkapkan pasti berlaku rombakan nama pendaftaran dan ianya akan berlaku penukaran dalam sistem pendaftaran keluar bukan pada hari ini sahaja, bahkan pada hari Sabtu akan datang urusan keluar juga pasti sukar.

Katanya, sangat sedih apabila melihat pesakit-pesakit dan golongan berusia tidak dapat melintasi keluar menuju ke terminal Rafah Mesir, tambahan pula para pesakit perlukan rawatan segera di Mesir.

"Semoga Allah Ta'ala lepaskan kami dari kesukaran ini," katanya dengan penuh pasrah. - MAP

Read more...

Pejuang syahid pengkalan tentera dibom pesawat zionis


Laporan jam 10:00 pagi, waktu Kaherah(Mesir)

GAZA - Pesawat tempur zionis telah mengebom sebuah pengkalan tentera KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera gerakan HAMAS) yang terletak berdekatan sekolah Tunis, timur Hayyu Al-Zaitun, bandar Gaza.

Serangan ini mengakibatkan letupan yang amat kuat malah didengari dari seluruh pelusuk timur bandar Gaza.

Berhubung kejadian, Ketua Hubungan Luar Kementerian Kesihatan Gaza, Ashraf Al-Qudrah berkata, seorang penduduk, Mahmoud Muhammad Al-Haiqa, 23 telah syahid dan sebilangan yang lain cedera dalam pengeboman pesawat zionis ke atas sebuah pengkalan tentera pejuang Palestin. Kesemua mangsa serangan telah dibawa ke hospital As-Shifa'.

Kaitan berita:

Dari sudut lain, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM mengumumkan as-syahid Mahmoud Al-Haiqa salah seorang anggota pejuangnya di Hayyu Al-Zaitun.

Serangan ini selepas dari beberapa jam kejadian ceroboh dan bedilan meriam pada pagi tadi di timur Hayyu Al-Shuja'ieyah yang mengakibatkan seorang kritikal, manakala dua lagi cedera. Sumber 12/07/2012, web berita Paltimes.net dan Safa.ps

Read more...

Seorang kritikal 2 cedera dibedil meriam zionis


Laporan jam 07:54 pagi, waktu BaitulMaqdis
Jam 06:54 pagi, waktu Kaherah(Mesir)

GAZA - Tiga penduduk Palestin cedera ekoran dua bedilan peluru meriam yang dilepaskan tentera zionis ketika menceroboh Hayyu Al-Shuja'ieyah jatuh ke atas sebuah kenderaan pada pagi Khamis, 12/07/2012.

Ketua Hubungan Luar Kementerian Kesihatan Gaza, Ashraf Al-Qudrah berkata, salah seorang mangsa kritikal, sementara status kecederaan yang dialami dua mangsa lagi disifatkan pertengahan.

Kata penyampai berita SAFA, peluru meriam zionis jatuh betul-betul mengenai kenderaan yang membawa sebilangan penumpang di jalan Al-Nezzar di Hayyu Al-Shuja'ieyah, sebelah timur bandar Gaza, lantas mengakibatkan kenderaan itu terbakar.

Laporan awal yang disebutkan oleh agensi PALTIMES, pasukan penyelamat tidak dapat tiba lebih awal ke kenderaan yang sedang dijamah api berikutan tentera zionis melepaskan bertubi-tubi tembakan di kawasan berkenaan.

Menurut sumber lagi, jentera perang zionis menceroboh di timur Hayyu Al-Shuja'ieyah sambil menghujani tembakan. Disusuli selepas tembakan, kereta kebal zionis pula melepaskan peluru meriamnya ke kawasan-kawasan tanah lapang di timur zon perindustrian malah operasi pencerobohan turut diiringi helikopter perang dan pesawat pengintip yang meninjau dari ruang udara. Sumber 12/07/2012, web berita Safa.ps dan Paltimes.net

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS