الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pejuang terselamat dari serangan Apache zionis di Rafah

21 Januari 2012

Laporan jam 07:18 pagi, waktu Palestin
Jam 07:18 pagi, waktu Mesir

RAFAH - Sekumpulan pejuang Palestin yang berada di sekitar sekolah As-Shaukah di sebelah timur bandar Rafah(selatan Semenanjung Gaza) menjadi sasaran tembakan dua peluru misil dari helikopter perang zionis jenis 'Apache' pagi ini.

Menurut pemberita agensi berita SAFA, pejuang-pejuang Palestin yang pada mulanya telah selamat dari serangan misil terbabit, namun selepas lima minit berlalu, Apache zionis berpatah balik dan mengebom lokasi yang sama buat kali kedua.

Gambar(arkib/hiasan): Apache rejim zionis.

Berhubung serangan dari Apache zionis, tiada sebarang laporan mengenai kecederaan.

Sebelum sekumpulan pejuang Palestin ini menjadi sasaran serangan Apache, pesawat-pesawat tempur rejim zionis dikatakan telah merempuh ke ruang udara Gaza secara mengejut. Sumber 21/01/2012, web berita Safa.ps

Ringkasan berita semalam:

> AL-JAZEERAH, 20/01/2012 : Sumber dari tentera rejim zionis berkata, sebanyak 1500 peluru meriam kereta kebal telah hilang dari salah sebuah pengkalan tentera Israel di Naqab(Negev).


> AL-JAZEERAH, 20/01/2012 : HAMAS gesa Mahmoud Abbas pulaukan rundingan dan pertemuan dengan Israel setelah tentera penjajah menangkap speaker parlimen Palestin, Dr. Aziz Al-Duweik di sebuah sekatan tentera penjajah di Ramallah.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS