الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Revolusi 25 Januari rintis jalan ke Al-Quds

01 April 2011

"Perang Gaza diputuskan dari pejabat Mubarak kerana dia benci HAMAS dan golongan Islamis", demikian ungkapan ringkas yang dapat dilihat bagaimana hubungan yang terbentuk antara pemimpin حركة المقاوممة الآسلامية (HAMAS) dengan pentadbiran Presiden yang telah digulingkan, Housni Mubarak, menurut Menteri Luar Kerajaan Palestin yang ditadbir HAMAS, Dr.Mahmud Al-Zahar.

Delegasi gerakan HAMAS yang diketuai Mahmud Al-Zahar beredar meninggalkan Kaherah semalam setelah mengadakan kunjungan selama dua hari di sini.

Ketika pertemuan awal petang semalam dengan beberapa orang pemuda revolusi, antaranya dua anggota jawatankuasa penubuhan Barisan Keadilan dan Demokrasi Kebangsaan serta pemuda dari parti Al-Ghad, beliau berkata, "sebelum-sebelum ini, Gaza tidak menjadi penyebab yang mengancam keselamatan Mesir."

"Pemerintah Mesir sebelum ini sengaja mereka-reka cerita Gaza meletupkan gereja di Mesir, dan telah pun diketahui penyerangnya, Allah memberkati dengan mendedahkan tindakan keji ini," kata beliau lagi.

Dalam pertemuan yang turut dihadiri, Dr. Said Al-Badawi, Presiden Parti Al-Wafdu serta beberapa anggota tertinggi Al-Wafdu, bekas ahli parlimen dari Ikhwan Muslimin, Dr.Hazim Farouq dan bekas ahli parlimen dari parti Al-Wafdu, pemimpin HAMAS itu menambah, "walaupun masyarakat Palestin memerlukan keupayaan yang lebih tinggi menentang penjajahan zionis, tetapi saya menyedari bahawa jalan ke Al-Quds menjadi semakin hampir setelah dirintis selepas berlakunya revolusi Mesir."

Sisi lain dalam pertemuan, Mahmud Al-Zahar memberikan kenyataan khas kepada agensi berita "الشروق" bahawa "perang Gaza diputuskan dari pejabat Mubarak kerana dia benci HAMAS dan golongan Islamis". Berikutan itu, isu(dokumen) pemulihan hubungan dalaman Palestin akan digerakkan segera, Gaza sedang menanti kunjungan Abu Mazen(Mahmoud Abbas) bagi menyempurnakan penyelesaian ini, jelas Al-Zahar.

Beliau menegaskan lagi bahawa HAMAS bukan penyebab yang menggoncang keamanan Mesir, kami bersedia untuk memberikan kerjasama dengan pemimpin Mesir yang baru agar menjadi acuan dalam kepentingan isu Palestin.

Berhubung lawatan delegasi HAMAS ke Kaherah, Al-Zahar berkata, kami telah mengemukakan kepada Majlis Tentera dan Kementerian Luar Mesir mengenai dokumen pemulihan dalam Palestin, isu tahanan Palestin di penjara Mesir, tambah beliau lagi, kami juga telah mengemukakan isu bantuan bekalan elektrik, makanan dan sekatan yang dikenakan ke atas Gaza kepada wakil-wakil pemerintah Mesir.
_____________________________________________
Baca lagi:

HAMAS di Kaherah bincang isu Palestin

_____________________________________________

Sementara itu, Dr.Said Al-Badawi berkata, bahawa perjanjian Camp David menjadi satu ancaman bilamana Israel tidak menuruti perjanjian-perjanjian antarabangsa.

Hal tersebut didedahkan dalam pertemuan akhir-akhir ini dengan pembantu Menteri Luar Amerika Syarikat, Jefry Feltman.

"Perjanjian-perjanjian itu tidak akan kekal" sebagaimana pernah menerima satu pukulan terhadap perjanjian pada tahun 1936 apabila ia telah dibatalkan bekas pemerintah yang lalu, Mustafa An-Nuhas Al-Basha," kata Al-Badawi kepada pembantu Menteri Luar Amerika.

Al-Badawi turut mengkritik pemimpin-pemimpin Arab berhubung sikap dan tindakan terhadap isu-isu Palestin.

Kata beliau, "konflik Arab-Israel menjadi sebesar-besar tanggungan kepada Arab kerana darah mereka berada dalam genggaman Amerika."

Beliau mengungkapkan dari keyakinannnya bahawa Amerika Syarikat berdiri di sebalik anti-revolusi di Mesir. Sedemikian itu, 'Amerika tidak akan menerima Mesir sebuah Negara demokrasi yang besar di rantau ini'. Sumber 01/04/2011, suratkhabar Al-Shorouk[Mesir]

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS