الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

FATAH mengeksploitasi usaha antarabangsa untuk kembali ke Gaza - HAMAS

10 Jun 2010

Peta, sumber dari wikipedia. Dalam bulatan merah (-) termaktub di bawah perjanjian sempadan 2005. Perjanjian 2005 menetapkan empat pihak yang menyelenggara sempadan Rafah yang menghubungkan antara Gaza-Mesir, iaitu Mesir, Pihak Berkuasa Palestin Ramallah, Israel dan Kesatuan Eropah(EU). Pada 2007, Mesir menutup sempadan Rafah sepenuhnya selepas HAMAS menguasai Gaza, malah pihak EU juga menarik diri.

Berita penuh:

GAZA - Gerakan HAMAS mengecam kenyataan anggota jawatankuasa pusat gerakan FATAH, Muhammad Dahlan berhubung sekatan Gaza dan cuba membangkitkan perjanjian sempadan tahun 2005.

Jurucakap gerakan HAMAS, Sami Abu Zuhri dalam kenyataannya berkata, bahawa "Kenyataan Dahlan adalah sebahagian dari apa yang sedang dilakukan dengan sokongan beberapa Negara Arab yang sedang mengekploitasi usaha-usaha pihak antarabangsa waktu ini, bukannya untuk membebaskan sekatan ke atas Gaza tetapi untuk kembalikan kekuasaan Abbas ke Gaza.
___________________________

Nota: Mahmoud Abbas atau gelarannya Abu Mazen merupakan Presiden gerakan FATAH dan Pengerusi Jawatankuasa Pertubuhan Pembebasan Palestin(PLO).

___________________________

Tambah beliau lagi, 'bahawa kenyataan dari Menteri Luar Perancis yang menyatakan Mesir membantah cadangan Perancis bagi membuka sempadan di bawah pengawasan Eropah dengan alasan Mesir tidak mahu Eropah berhubung dengan HAMAS. Malah mempastikan lagi, bahawa Kaherah dan gerakan FATAH menggunakan isu sekatan sebagai motif politik yang berkait dengan usaha melemahkan HAMAS dan terus memberi tekanan kepada HAMAS'.

Jurucakap HAMAS itu menerangkan bahawa, 'kenyataan Dahlan mengenai pembaharuan perjanjian sempadan 2005 menunjukkan sebaliknya, iaitu FATAH ingin kembalikan semula penjajah ke Gaza memandangkan perkara tersebut telah termaktub dalam perjanjian-perjanjian(perjanjian sempadan 2005), dan kesudahannya penjajah akan kembali menguasai sempadan'.

Beliau berkata, "dengan sedemikian itu menjadi dalil(bukti) tujuan dari usaha yang turut disertai beberapa Negara Arab iaitu mengembalikan kuasa Fatah dan penjajah ke Gaza dan bukannya untuk membebaskan Gaza dari sekatan", menurut beliau.

Sumber media dari agensi berita Mesir menukilkan kenyataan anggota jawatankuasa pusat gerakan FATAH yang mengadakan perbincangan dengan Ketua bahagian Perisikan Mesir, Omar Sulaiman di Kaherah semalam mengenai tindakan sekarang bagi membuka sekatan Israel ke atas Gaza.

Muhammad Dahlan menjelaskan pertemuan dengan Omar Sulaiman membincangkan jalan untuk meyakinkan masyarakat antarabangsa bagi melaksanakan perjanjian sempadan 2005 yang menetapkan pembukaan kesemua sempadan-sempadan Israel dengan Gaza agar barang-barang perdagangan dan laluan keluar masuk penduduk palestin Gaza-Mesir boleh dibawa masuk ke Gaza ganti dari cadangan pihak Israel yang membicarakan tentang pelonggaran sekatan ke atas Gaza.

Dahlan berkata lagi, bahawa "Mesir dan Pihak Berkuasa Palestin Ramallah mengadakan penyelarasan dengan Kesatuan Eropah(EU) untuk mengemukakan inisiatif membuka sekatan Israel ke atas Gaza", Jelas Dahlan bahawa Pihak Berkuasa Palestin Ramallah tidak akan menerima cadangan Israel untuk melonggarkan sekatan sahaja. Sumber 10/06/2010, web berita safa.ps

Pautan lain:

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS