الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

'Viva Palestina 3' dapat masuk ke Gaza setelah berperang dengan Pihak Berkuasa Mesir?

06 Januari 2010

Janji Mesir untuk mudahkan rombongan 'Viva Palestina 3' ke Gaza bertukar menambahkan lagi ketegangan berikutan layanan buruk Pihak Berkuasa Mesir terhadap anggota rombongan Viva Palestina 3 setelah mengharungi pelayaran dari Allaziqiah(Syria) ke Arish, Mesir.

Sebelum ini, puluhan ribu penduduk Turki membuat bantahan di hadapan bangunan Konsul Mesir, Istanbul. Pada siang tadi, puluhan penduduk Gaza pula mengadakan tunjuk perasaan dengan 'membaling batu' ke arah kawasan Mesir yang bersempadan dengan Gaza kerana
membantah ke atas Mesir berikutan kejadian di Arish yang menimpa rombongan 'Viva Palestina 3'.

Sumber menjelaskan, puluhan penduduk Gaza dari kalangan pemuda berkumpul berdekatan pintu Salahuddin(Semenanjung Gaza) sambil mempamerkan rasa marah terhadap Mesir.

Sementara itu, beberapa buah kereta perisai Mesir bergerak di sepanjang sempadan Gaza-Mesir ketika para penunjuk perasaan membaling batu. Tambahan pula, Pihak Berkuasa Mesir turut melepaskan tembakan ke arah penunjuk perasaan bagi menghalang mereka dari mendekati garisan sempadan. Akibatnya, sejumlah dari pemuda Gaza yang turut serta dalam tunjuk perasaan mengalami kecederaan.

Sumber dari Perubatan Palestin turut menyatakan, 35 pemuda Palestin parah manakala 2 lagi di ambang kematian dan 5 lagi kritikal akibat tembakan dari pengawal sempadan Mesir di Rafah, selatan Semenanjung Gaza.

Bagaimanapun, dilaporkan seorang anggota polis Mesir mati dipercayai ditembak oleh penembak tepat dari sebelah sempadan Gaza.

Rentetan kejadian yang berlaku, sepanjang hari ini Menteri Luar Turki berunding dengan Menteri Luar Mesir bagi menyelesaikan masalah yang berlaku agar rombongan 'Viva Palestina 3' dapat masuk ke Gaza.

Terkini, sumber menyatakan beberapa buah bas dan kereta dari rombongan 'Viva Palestina 3' telah mula memasuki Gaza melalui sempadan Rafah lewat petang tadi.

Sebagaimana yang dinyatakan, sempadan Rafah Mesir dibuka pada 3 Januari sehingga 6 Januari 2010. Sumber 06/01/2010, berita al-Jazeerah, web berita al-Jazeerah dan web berita al-Aqsa

Read more...

Nasib Viva Palestina 3

Rombongan 'Viva Palestina 3' yang mahu menyalurkan bantuan kemanusiaan ke Gaza telah berada di Arish, Mesir, namun terpaksa berhadapan pula dengan ujian yang amat kuat.

Menurut sumber, satu pertempuran meletus antara anggota rombongan dengan Pihak Keamanan Mesir semalam. Sebelum itu, anggota rombongan membuat demontrasi bantahan berikutan Pihak Berkuasa Mesir melarang 48 buah kereta dari rombongan tersebut beredar dari Arish ke Rafah kerana kereta tersebut bukan yang membawa bantuan, sebaliknya kenderaan pengangkutan biasa.

Menurut George Galloway(ketua rombongan Viva) berkata, sejumlah dari rombongan tersebut diarahkan memasuki Gaza melalui sempadan Israel.

Ali Abu Sakkar, anggota Pertubuhan Membebaskan Sekatan Gaza berkata, anggota rombongan Viva Palestina yang mengadakan tunjuk perasaan bantahan diserang Pihak Berkuasa Mesir secara mengejut dan mengakibatkan keadaan tegang.

Akibat pertempuran itu, 6 dari anggota Viva Palestina ditangkap manakala 20 lagi parah. Dinyatakan lagi, Pihak Keamanan Mesir melepaskan gas pemedih mata ke arah penunjuk perasaan. Sementara, 14 anggota polis Mesir turut mengalami luka parah.

Berikutan kejadian ini, puluhan ribu penduduk Turki berhimpun di hadapan bangunan Konsul Mesir, Istanbul sebagai bantahan kerana layanan buruk Mesir terhadap rombongan Viva Palestina 3.

Sumber menyatakan, ketika ini pihak Kerajaan Turki dan Mesir sedang berunding berhubung kejadian yang telah berlaku. Sumber 05-06/01/2010, berita al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS