الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Analisis: AL-QASSAM lancar 1106 operasi serangan menentang penjajah

14 Disember 2010


GAZA - Sejak penubuhan gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية), sayap tenteranya KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM menyebut pihaknya telah melancarkan 1,106 operasi serangan ke atas rejim zionis(penjajah), 87 dari operasi tersebut adalah 'amaliat istisyhadiah'. Tambah lagi, 1,808 dari pejuang AL-QASSAM telah dipersembahkan sebagai syuhadak(mati syahid).

Sempena sambutan ulang tahun penubuhan gerakan HAMAS ke-23, AL-QASSAM berkata dalam satu analisis rasmi yang diterbitkan oleh pejabat penerangan KATAIB AL-QASSAM, bahawa sejak pelancaran penubuhan gerakan HAMAS, kami telah mensasarkan 10,981 serangan roket dan peluru mortar ke atas sasaran iaitu rejim zionis dan lokasi-lokasinya, malah kami juga dapat membunuh tentera zionis seramai 1,349 serta mencederakan 6,357 tenteranya.

Berhubung operasi menawan tentera rejim zionis, KATAIB AL-QASSAM menyebut, pihaknya telah melancarkan 24 operasi menawan sejak dari penubuhan gerakan HAMAS.

Berita asal:
Pejabat penerangan Al-QASSAM

"Operasi sedemikian adalah untuk membebaskan tahanan Palestin," ungkap KATAIB AL-QASSAM.

Sehingga kini, KATAIB AL-QASSAM masih menahan seorang tentera zionis, Gilad Shalit semenjak 4 tahun yang lalu. Sumber 14/12/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS