الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Dua syahid dibom pesawat pengintip

17 November 2010

[Kemaskini jam 11.15 malam, waktu Mesir]

GAZA - Jurucakap Perkhidmatan Perubatan Tentera Gaza, Adham Abu Salmiah mengesahkan kejadian yang mengorbankan dua penduduk, manakala 3 lagi penduduk yang lain mengalami luka parah. Kedua-dua mangsa yang syahid dibawa ke hospital Syifa' yang terletak di bandar Gaza petang tadi.

Gambar(Al-Jazeerah): Polis Gaza berada di sisi kereta yang dibom zionis.

Berhubung kejadian, Abu Salmiah berkata, kedua-dua mangsa yang syahid dikenali Muhammad dan Islam Muhammad Yasin. Jelas Abu Salmiah lagi tanpa menjelaskan lebih terperinci bahawa kedua-dua penduduk itu berasal dari Kem Pelarian Tentera, Jabaliya, utara Semenanjung Gaza.

Sumber polis Gaza berkata, kereta yang dinaiki mangsa meletup disebabkan pengeboman zionis dari udara.

Jelas saksi kejadian kepada agensi berita 'Safa', sebuah pesawat pengintip zionis mensasarkan satu serangan peluru misil ke atas sebuah kereta awam jenis 'GOLF' yang melalui berhampiran di persimpangan sha'biah, pertengahan bandar Gaza.
_________________________________________________

Berita terkini, 07.36 malam, waktu Palestin. Sumber dari radio am Israel melalui agensi berita 'Safa' memaklumkan pengakuan rejim zionis yang bertanggungjawab ke atas pengeboman sebuah kereta jenis 'GOLF'. Berikutan kejadian, dua penduduk Gaza syahid dalam serangan. Sumber 17/11/2010, berita ringkas safa.ps
_________________________________________________

Saksi menjelaskan lagi, pengeboman ke atas kereta tersebut berlaku ketikamana pesawat-pesawat pengintip zionis yang kerap membuat tinjauan di ruang udara kawasan berkenaan.

Gambar(Al-Jazeerah): Mangsa serangan yang dibawa ke hospital.

Tambah sumber dari web berita Al-Jazeerah, tentera rejim zionis mengumumkan pihaknya melakukan serangan tersebut yang mensasarkan seorang pejuang JAISH AL-ISLAM, Islam Muhammad Yasin. Mengikut dakwaan tentera rejim, sasaran tersebut merupakan perancang bagi menculik Israel di Sinai, Mesir.

Dalam keterangan rasmi, tentera rejim berkata, pihaknya melaksanakan misi dengan kerjasama Perkhidmatan Keselamatan Dalam Negeri(SHABAK) dengan melancarkan serangan ke atas seorang anggota tertinggi JAISH AL-ISLAM.

Sebagaimana yang dilaporkan, pada 3 minggu yang lalu, rejim zionis telah membunuh salah seorang pejuang JAISH AL-ISLAM di Gaza dengan cara(modus operandi) yang sama. Sumber 17/11/2010, web berita safa.ps, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

Baca lagi:

1. Syahid dan cedera dalam pengeboman zionis di Gaza

Pautan lain:
1. Perkhidmatan Dalam Negeri Israel(ISA) atau SHABAK(wikipedia)

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS