الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

[Gambar] Kesan serangan udara zionis

03 Jun 2012

Gambar-gambar kesan serangan udara yang dilancarkan oleh rejim zionis di Semenanjung Gaza awal pagi Ahad, 03/06/2012.

Berita penuh: 
Sumber 03/062012, web berita Paltimes.net

Read more...

7 cedera dalam 5 serangan udara zionis di Semenanjung Gaza

Laporan jam 01:30 pagi, waktu BaitulMaqdis
Jam 12:30 pagi, waktu Mesir

empat kanak-kanak cedera

GAZA - Pesawat-pesawat tempur rejim zionis(penjajah/Israel) dari Angkatan Udara Tentera Israel(Israeli Air Force: IAF) telah melancarkan lima serangan udara ke atas beberapa sasaran yang berlainan tempat di Semenanjung Gaza. Serangan pada awal pagi Ahad, 03/06/2012 telah mengakibatkan beberapa orang awam cedera.

Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Semenanjung Gaza mengumumkan bahawa tujuh orang awam telah mengalami kecederaan ekoran satu peluru misil jatuh ke atas penjuru sebuah rumah milik keluarga 'Alfiqqi' di Mukhayyam An-Nusairat(kem pelarian Nusairat), Gaza Tengah. Empat orang dari mangsa yang cedera terdiri dari kanak-kanak. Kesemua mangsa serangan telah pun di bawa ke hospital Syuhada' Al-Aqsa di Deir Al-Balah untuk rawatan lanjut.
Catatan masa agensi berita SAFA berhubung serangan udara zionis
Serangan pertama yang dilancarkan oleh pesawat zionis, lapor pemberita agensi SAFA, zionis melepas satu peluru misil ke atas ladang penternakan ayam di kawasan Ummu Al-Nasr yang terletak di sebelah barat daerah Bayt Lahiya, utara Semenanjung Gaza.

Dalam serangan kedua, pesawat zionis melepaskan dua tembakan peluru misil ke atas sebuah gudang simpanan kayu di kawasan El-Mashail(المشاعل), selatan bandar Deir Al-Balah. Manakala serangan ketiga, pesawat zionis mengebom sebuah kawasan tanah lapang di kawasan Tallah Al-Kurd(تلة الكرد) di sebelah tenggara bandar Deir Al-Balah.

Kemudian, pesawat tempur zionis melancarkan lagi serangan keempat dengan menghalakan dua peluru misil ke atas sebuah kawasan lapang berhampiran balai polis, pertengahan kawasan Al-Muaskar. Bagaimanapun, salah satu dari peluru misil yang dilepaskan tidak meletup.

Serangan kelima, pesawat tempur zionis menyasarkan serangan di kawasan sekitar rumah keluarga Palestin 'Alfiqqfi' di Mukhayyam Al-Nusairat lalu mengakibatkan tujuh orang awam dalam rumah berkenaan cedera.

Jelas penyampai berita SAFA bahawa pesawat tempur zionis turut melepaskan lebih sepuluh *serangan gempa(bayangan) sewaktu mengebom lokasi-lokasi sasaran. Demikian itu, letupan-letupan kuat yang kedengaran dari semasa ke semasa sewaktu serangan-serangan ini berlaku telah mencetuskan rasa takut dan panik di kalangan orang awam.
__________________________________________________
*Serangan gempa: Menurut sumber tempatan Palestin, serangan ini adalah bentuk tembakan di udara yang dilepaskan oleh pesawat tempur zionis tanpa menjejaskan nyawa mahupun kerosakan harta benda. Demikian itu, serangan tersebut adalah berupa amaran.
__________________________________________________
Pautan berita(laporan dari YNET):

Berhubung serangan, web berita Israel 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) versi english melaporkan bahawa IAF telah melancarkan lima serangan ke atas lokasi yang disifatkan 'jaringan pengganas'. Tiga dari serangan terbabit dilaporkan menyasarkan lokasi gerakan HAMAS dan JIHAD ISLAMI dan dua serangan pula menyasarkan terowong bawah tanah.

Skuad Tentera Israel berhampiran lokasi kejadian
Jelas YNET, serangan ini rentetan dari kejadian berbalas tembakan yang berlaku pada hari Jumaat, 01/06/2012 antara Skuad Tentera Golani dengan dua pejuang Palestin yang melepasi masuk pagar pemisah keselamatan berdekatan kawasan Kissufim berhampiran timur Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza.

Petikan dari web berita YNET pada 01/06/2012
Kejadian tersebut mengakibatkan kematian seorang tentera zionis dari Skuad Golani, Netanel Moshiashvili, 21(gambar), berasal dari Ashkelon.

Menurut agensi berita SAFA, pejuang Palestin yang syahid dalam kejadian dikenali Ahmad Abu Al-Nasr, 20 berasal dari Abbasan Al-Kabir berdekatan dengan garisan sempadan di selatan Semenanjung Gaza dengan tanah jajahan 1948. Operasi yang dilakukan oleh Ahmad mendapat pujian tinggi dari sayap-sayap tentera Palestin di Gaza.

Pada petang Jumaat, menurut Adham Abu Salmiah, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Semenanjung Gaza berkata, Israel telah menyerahkan jenazah as-syahid kepada pihak Palestin melalui sempadan Bayt Hanoun, utara Semenanjung Gaza. Sumber 03/06/2012, web berita Safa.ps, web berita Paltimes.net, web berita YNET dan 01/06/2012, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS