الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

10 cedera diserang pesawat pengintip di Rafah

07 Oktober 2012

Laporan jam 05:27 petang, waktu BaitulMaqdis
Jam 04:27 petang, waktu Kaherah (MESIR)

SEMENANJUNG GAZA - Serangan udara yang dilancarkan oleh pesawat pengintip zionis tanpa juruterbang pada petang Ahad hari ini di bandar Rafah mengakibatkan sebilangan penduduk Palestin cedera dan kritikal. 

Logo IAF
Demikian itu, laporan dari agensi berita Palestin, SAFA dan PALTIMES menyebut, serangan terbabit menyasarkan sebuah motosikal yang ditunggangi dua pemuda berhampiran pusingan Al-Jawazat di Hayyu Al-Brazil, bandar Rafah yang terletak di selatan Semenanjung Gaza.

Berhubung kecederaan, jurucakap Kementerian Kesihatan di Gaza, Asyraf Al-Qudrah berkata, serangan yang dilancarkan oleh pesawat pengintip mengakibatkan 10 orang penduduk Palestin cedera dan dua orang dari jumlah berkenaan mengalami kecederaan yang kritikal.

Sebagaimana yang dijangkakan, menurut SAFA, salah seorang yang kritikal telah syahid ekoran keadaannya begitu sulit. Salah seorang yang kritikal telah dibawa ke hospital Eropah Gaza, sementara seorang lagi yang mengalami melecur ditubuhnya pada tahap dua yang cenderung ke tahap ketiga telah dibawa ke hospital Al-Shifa' di bandar Gaza. Bagaimanapun, sumber perubatan seperti yang dilaporkan PALTIMES telah menafikan berita mengenai kematian (syahid).

Selain itu, 8 orang yang cedera dari kalangan pejalan kaki terdiri dari kalangan wanita dan kanak-kanak. Kelapan-lapan mereka dirawat di hospital Abu Yusof An-Najjar, menurut penyampai berita dari agensi berita PALTIMES yang berada di hospital berkenaan.
Sebahagian dari mangsa yang cedera dalam serangan pesawat pengintip
Jelas lagi, serangan itu turut menjejaskan lima buah rumah yang berhampiran lokasi kejadian. Masing-masing rumah milik keluarga Al-Qatrus, Abu Jazar, dan Abu Iyadah.

Zionis mengaku serang

Akaun TWITTER IAF
Mengenai kejadian, tentera rejim zionis melalui akaun TWITTER menyatakan pesawat tentera udara Israel (IAF) telah melakukan satu serangan ke atas sebuah motosikal di Rafah.

Avichay Adraee
Tambahan lagi, jurucakap tentera zionis, Avichay Adraee juga melalui akaun TWITTER mengulas kejadian bahawa serangan ini menyasarkan dua anggota Majlis Shura Al-Mujahideen (MSC) yang mempunyai hubungan dengan jaringan jihad antarabangsa, Tla'ath Halil Muhammad Jerbi, 23 dan Abdullah Mohamed Hassan Maqawi, 24.

Avichay mengingatkan sebarang serangan balas, "tentera kami tidak akan bertanggungjawab sebarang serangan yang menyasarkan warga Israel,  HAMASlah yang mesti bertanggungjawab dari setiap operasi kerosakan yang berpunca dari Gaza."

Berita Israel:

Web rasmi tentera Israel mendakwa, kedua-dua sasaran dalam serangan ini perancang kepada operasi serangan yang menentang kepentingan Israel dari Sinai, Mesir. Sumber 07/10/2012, web berita Safa, web berita Paltimes dan media massa zionis

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS