الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah tangkap pemimpin HAMAS, FATAH

02 Jun 2011

Laporan jam 10.20 pagi, waktu Mesir

TEBING BARAT - Tentera rejim penjajah menangkap beberapa pemimpin Palestin awal pagi tadi(Khamis) yang gerak aktif di Tebing Barat.

Menurut saksi kejadian, tentera penjajah menangkap pemimpin gerakan HAMAS, Dr. Ghassan Zuqan dan Syeikh Yaseer Al-Badrasawi di bandar Nablus, seiring kejadian itu, seorang pemimpin utama gerakan FATAH yang merupakan bekas anggota Majlis Legislatif Palestin, Husam Khidhir juga ditangkap.

Jelas saksi lagi, sepasukan unit tentera rejim penjajah yang terdiri dari 50 anggota tentera merempuh Mukhayyam Balata serta menggeledah rumah Husam Khidhir dan rumah pemimpin HAMAS yang menganggotai jawatankuasa penyelarasan kumpulan pembebasan Palestin. Setelah rumah mereka digeledah dan diperiksa malah beberapa peralatan dirosakkan serta merampas telefon bimbit, lalu penjajah menangkap kedua-duanya.

Kejadian yang sama, sumber dari anak Ghassan Zuqan berkata, pada jam 2 pagi, tentera rejim penjajah merempuh masuk ke bangunan tempat kediaman mereka tinggal di Hayyu Al-Muajain yang terletak di barat bandar Nablus, lalu memberi arahan kepada bapanya supaya keluar tanpa mereka menggeledah masuk ke rumah. Selepas itu, menurut sumber, pemimpin HAMAS dibawa pergi ke arah yang tidak diketahui.

Lagi ahli parlimen HAMAS ditangkap

Ahli parlimen Palestin yang mewakili gerakan HAMAS, Abdul Rahman Zaidan ditangkap semula rejim penjajah awal pagi ini. Beliau berasal dari bandar Tulkarm, Tebing Barat.

Lapor agensi berita Safa, penangkapan ke atas ahli parlimen ini mendapat kecaman keras dari parti gerakan HAMAS dalam Majlis Legislatif Palestin, Taghyir Wal-Islah(كتلة التغيير والإصلاح) yang memberi peringatan bahawa rancangan baru penjajah menyasarkan ahli-ahli parlimennya yang bertujuan menggagalkan usaha baik pulih dalaman Palestin. Senario ini juga bertujuan mahu melenyapkan fungsi dan peranan parlimen.

Taghyir Wal-Islah menggesa parlimen antarabangsa bagi menghentikan penangkapan bersiri yang disifatkan jenayah politik serta menyekat kegiatan lanun Israel ke atas ahli parlimen HAMAS.

Tangkap 8 Palestin yang di'kehendaki'

Sementara itu, radio penjajah menghebahkan bahawa tentera Israel telah menangkap 8 penduduk Palestin semalam atas dakwaan mereka di'kehendaki'. Kesemua yang ditangkap telah dibawa ke bahagian siasatan.

Palestin ditangkap semula

kelmarin, gerakan HAMAS menyatakan bahawa tentera rejim penjajah menangkap semula salah seorang pemimpin utamanya, Husin Abu Kuweik, 55 setelah beliau dipanggil lapor diri di penjara Ofer berhampiran Ramallah.

Tangkap pegawai polis Palestin

Lapor Safa pada jam 08.50 pagi, waktu Mesir menyebut tentera rejim telah menangkap seorang pegawai polis Palestin di bandar Khalil, selatan Tebing Barat awal pagi tadi.

Sumber keselamatan berkata, pegawai polis Palestin yang bernama Ahmad Abu Husin telah ditangkap dari rumahnya di Khalil, kemudian penjajah membawanya ke arah yang tidak diketahui.

Seorang pemuda Bet Lehem ditangkap

Safa melaporkan lagi pada jam 09.10 pagi, waktu Mesir mengenai penangkapan di Tebing Barat awal pagi tadi. Jelas sumber, tentera rejim menggeledah sebuah rumah di daerah Husan, barat Bet Lehem dan menangkap seorang pemuda, Ali Abdul Wahab Shakir Humamara, 22.

Kemudian, tentera penjajah membawa Ali ke arah yang tidak diketahui.

Periksa 15 buah rumah

Safa melaporkan semalam, tentera rejim penjajah telah memeriksa 15 buah rumah penduduk Palestin di kawasan Yatta, selatan Khalil. Laporan lain menyatakan tentera penjajah memukul penduduk kampung Palestin di Bayt Amra yang berhampiran Yatta. Sumber 02/06/2011, web berita Safa.ps dan berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS