الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

AL-QASSAM lancar 8 serangan roket

29 Oktober 2012


SEMENANJUNG GAZA - Lapan serangan roket  gugur di selatan tanah jajahan 1948 awal pagi hari ini.

Sumber dari web berita siaran 2 televisyen Israel berkata, lapan roket yang dilancarkan dari Semenanjung Gaza telah gugur di beberapa kawasan tanah lapang di bandar Ashkelon.

Bagaimanapun, serangan roket tidak mengakibatkan sebarang kecederaan mahupun kerosakan harta benda. Jelas lagi, sehingga laporan ini diterbitkan, siren kecemasan di bandar Ashkelon masih bergema.

Berhubung serangan roket, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM sayap tentera kepada gerakan HAMAS mengakui pejuangnya mengebom lokasi-lokasi zionis yang berada setentang dengan sempadan Semenanjung Gaza.

Menukil media rasmi sayap tentera HAMAS, roket-roket berkenaan dilancarkan dengan menggunakan pelontar roket.

Kaitan berita:

Kata AL-QASSAM, pengeboman ini bagi membalas serangan zionis yang tidak henti ke atas Semenanjung Gaza. Sumber 29/10/2012, web berita Safa dan media rasmi AL-QASSAM

Read more...

Empat serangan zionis di Semenanjung Gaza


GAZA - Pesawat-pesawat tempur Angkatan Tentera Udara Israel (IAF) melancarkan beberapa serangan udara ke atas sasaran yang berlainan tempat di Semenanjung Gaza menjelang lewat tengah malam Sabtu.

Menurut pemberita SAFA mengenai serangan pertama, pesawat tempur rejim zionis (Israel/penjajah) melepaskan satu peluru misil ke atas sebuah rumah milik keluarga Al-Buhaira yang terletak antara kawasan Hajrul Deik dengan Al-Bureij di jalan Abu Zakaria, Gaza Tengah. Rumah terbabit yang menjadi sasaran masih dalam pembinaan.

Serangan kedua pula, pesawat zionis menyasarkan sebuah tanah lapang berhampiran tempat jualan langsung kereta di Hayyu Az-Zaitun sebelah timur bandar Gaza. 

Pesawat tempur zionis melancarkan lagi serangan ketiga yang menyasarkan sebuah pusat latihan ketenteraan KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM (sayap tentera gerakan HAMAS) di kawasan معن, bandar Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza. Lantas, mengakibatkan kemusnahan besar dan menjejaskan harta benda.

Tambahan lagi, serangan keempat yang dilancarkan oleh pesawat tempur zionis juga menyasarkan pengkalan tentera KATAIB SYAHID IZZUDDIN  AL-QASSAM berhampiran Majlis Daerah Beit Hanoun di utara Semenanjung Gaza. Dua peluru berpandu zionis hinggap di pengkalan ini.

Berhubung serangan-serangan zionis di Semenanjung Gaza, tiada laporan mengenai sebarang kecederaan. Sumber 29/10/2012, web berita Safa dan web berita Paltimes

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS