الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Seorang tahanan Palestin mendapat gelaran 'kolonel'

04 April 2010

BEER SHEEBA - Seorang tahanan Palestin, Nael Barghousi yang berada dalam tahanan penjara Israel di Beer Sheeba(Bi'ru Sab'a), selatan Israel(tanah Palestin yang dirampas Israel) telah mengakhiri tempoh masa tahanan selama 32 tahun.

Menurut Pusat Kajian Tahanan, sekarang ini Nael yang berada dalam penjara Israel sedang memasuki tahun ke-33.

Ra'fat Hamdunah, Pengarah Pusat tersebut berkata, para tahanan dari kalangan Arab yang berada dalam penjara Israel itu memberikan gelaran 'kolonel' kepada Nael kerana dia ditangkap oleh penjajah sebelum usianya mencecah 20-an. Sumber 04/04/2010, suratkhabar Shourouk(Mesir)

Read more...

Meninggal dunia setelah menunggu pelepasan tentera, 6 ditangkap

TEBING BARAT(Berita Ringkas) - Menurut sumber, seorang penduduk Palestin yang telah berusia meninggal dunia setelah beberapa jam menunggu pelepasan dari sebuah pos kawalan tentera Israel di timur Nablus.

Sementara itu, pada malam yang lepas, sepasukan tentera penjajah telah menangkap 6 penduduk palestin di bandar kecil Hawarah yang terletak di selatan Nablus. Sumber 04/04/2010, berita Al-Jazeerah

Read more...

Pejuang tetap balas serangan Israel

GAZA - Empat kumpulan(gerakan) pembebasan Palestin terbesar telah bersepakat bagi mengukuhkan lagi penyelarasan bersama guna menghadapi setiap ancaman dan serangan Israel.

Persepakatan yang dicapai semalam dalam perjumpaan antara gerakan-gerakan pembebasan Palestin(حماس حركة الجهاد الإسلامي والجبهتان الشعبية والديمقراطية لتحرير فلسطين) di Gaza, kecuali gerakan FATAH(حركة التحرير الوطني الفلسطيني) yang tidak hadir.

Aiman Taha, salah seorang pemimpin HAMAS dalam kenyataan akhbar berkata, pertemuan tersebut membincangkan:

1. Kedudukan dalaman Palestin
2. Pembaikan(pemulihan) Palestin
3. Peningkatan serangan Israel di Semenanjung Gaza serta ancaman terkini, dan
4. Setiap perkara berkenaan yang berkaitan dengan kepentingan Palestin.

Beliau menegaskan bahawa, 'penentangan(المقاومة) adalah hak yang wajib bagi penduduk Palestin malah penentangan adalah tindakan strategi yang siapa pun tidak mempertikaikannya selagimana Israel terus menyerang'. Beliau turut membantah memberi sebarang ulasan berhubung jika gerakannya(HAMAS) meminta kesemua kumpulan pejuang menghentikan serangan roket ke Israel.

Dari pihak JIHAD ISLAMI, salah seorang pemimpinnya, Khalid Al-Battash mempastikan lagi bahawa kumpulan-kumpulan pejuang berhak menggunakan apa jua bentuk serangan bagi membalas tentangan musuh dari Israel.

Al-Battash turut menafi dalam pertemuan tersebut bahawa ada perbincangan yang mencari persetujuan bagi menghentikan serangan roket ke selatan Israel. Berikutan itu, gerakan dan kumpulan pembebasan Palestin tetap meraikan kepentingan penduduk Palestin selagi tidak bercanggah dengan prinsip perjuangan dan penentangan.

Beliau juga mengakui bahawa terlalu penting menyelesaikan konflik yang berlaku antara Palestin-Palestin serta membentuk sebuah gerakan yang bersifat republik yang disertai semua kumpulan dan gerakan pembebasan Palestin. Jelas beliau, mekanisme sebegini adalah untuk berhadapan dengan pembinaan tembok pemisah, penyahudian Al-Quds dan membantu menyelesaikan isu tahanan penduduk Palestin.

Berhubung dengan penentangan, salah seorang anggota lajnah pusat, Pertahanan Demokrasi(جبهة الديمقراطية), Salleh Naseer menyatakan pertemuan ini adalah bagi mempastikan lagi hak Palestin dalam menggerakan penentangan ketika jenayah penjajah yang berterusan malah amat perlu kepada penyelarasan yang padu antara kuasa-kuasa(benteng) pejuang Palestin.

Pada Jumaat lalu, Ismail Haniah, Perdana Menteri Kerajaan Palestin di Gaza menjelaskan gerakan HAMAS sentiasa menghubungi kumpulan dan gerakan pembebasan Palestin yang lain untuk membincangkan tentang kedudukan di Gaza setelah Israel menggiatkan serangan. Sumber 04/04/2010, web berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS