الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ahli parlimen HAMAS ditangkap semula

31 Ogos 2011

Laporan jam 07:57 malam, waktu Palestin/Mekah
Jam 06:57 malam, waktu Mesir
Jam 12:57 pagi(01/09/2011), waktu Malaysia

RAMALLAH - Tentera rejim penjajah menangkap semula bekas tahanan, Hasan Yousuf yang merupakan ahli parlimen Palestin(Majlis Legislatif Palestin), dan salah seorang dari pemimpin gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية).

Gambar(arkib Safa): Hasan Yousuf, ahli parlimen Palestin.

Menurut pemberita 'Safa' dan 'Maan', ahli parlimen terbabit ditangkap sewaktu berada dalam penahanan di sekatan Za'tarah, sebelah utara bandar Ramallah, pertengahan Tebing Barat.

Sumber terdekat menjelaskan kepada agensi Safa bahawa Hasan Yousuf dan keluarganya ditahan selama 6 jam di sekatan Za'tarah yang terletak di antara Ramallah dan Nablus selepas pulang dari melawat anaknya di bandar Jenin. Kemudian, beliau ditangkap dan dibawa ke arah yang tidak diketahui.

Timbalan Speaker kecam

Berhubung kejadian, Dr.Ahmad Bahr, Timbalan Speaker Majlis Legislatif Palestin mengecam penangkapan ke atas Hasan Yousuf. Beliau turut menyatakan dasar politik penjajah yang menyasarkan ahli-ahli parlimen Palestin tidak akan berjaya mematahkan semangat penduduk Palestin serta tidak akan berjaya menghapuskan ketetapan hak-hak tanahairnya.


Baru dibebaskan

Hasan Yousuf yang baru dibebaskan oleh pihak berkuasa penjajah tidak lebih dari 28 hari telah ditangkap semula petang tadi(waktu Palestin). Sebelum ini, beliau dibebaskan dari penjara penjajah setelahmana meringkuk hampir 6 tahun dalam tahanan. Jelas sumber, beliau ditangkap pada tahun 2006 sewaktu terpilih menjadi ahli parlimen Palestin mewakili gerakan HAMAS. Sumber 31/08/2011, web berita Safa.ps dan web berita Maannews.net

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS