الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kami tak seludup roket penangkis pesawat dari Libya - HAMAS

28 Oktober 2011

Gerakan HAMAS(حركة المقاومة الاسلامية) menafikan laporan yang tersiar dalam sebuah akhbar berita Israel 'HAARETZ' semalam berhubung roket penangkis pesawat yang diseludup dari gudang senjata tentera kebangsaan Libya ke Semenanjung Gaza. HAMAS berkata, berita berkenaan digembar-gemburkan oleh rejim zionis(Israel) bagi memperbesar-besarkan kekuatan pejuang Palestin sekaligus mewajarkan serangan yang kerap kali menyasarkan pejuang-pejuang Palestin dan penduduk Palestin.

Salah seorang dari pemimpin HAMAS, Dr.Salah Bardawil menyatakan berita sebegini bukanlah perkara yang baru, memang selalu diwar-warkan oleh musuh. Jelas beliau, sebalik dari berita ini hanyalah untuk memperbesar-besarkan kekuatan ketenteraan HAMAS yang tidak memiliki walaupun 10% dari kekuatan logistik ketenteraan tentera Israel.

Bardawil mengungkapkan bahawa berita ini bohong dan ianya bermotifkan politik profil tinggi. Malahan, Israel mengambil peluang mewajarkan serangan yang berulang-kali di Semenanjung Gaza serta menutup jenayah yang dilakukannya, dan yang terkini serangan Israel di Gaza awal pagi Khamis baru-baru ini.
____________________________________________
Baca lagi:

Gaza Tengah dan sebelah Selatan diserang zionis

____________________________________________

Semalam, laporan dari akhbar HAARETZ Israel mendakwa pihak keamanan Israel diselubungi kesangsian dan bertambah bimbang ekoran penyeludupan roket penangkis pesawat dari gudang senjata tentera Libya ke Semenanjung Gaza sepertimana peluru roket buatan rusia yang telah dikembangkan keupayaannya.

Dakwa HAARETZ lagi, pihak keamanan Israel amat merasa bimbang dengan peluru roket yang dibekalkan oleh Rusia kepada tentera Libya tiba ke Semenanjung Gaza, lantas boleh menimbulkan ancaman ke atas pesawat-pesawat Israel yang menyerang Gaza. Sumber 28/10/2011, suratkhabar Al-Huriyyah Wal-Adalah[Mesir]

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS