الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Keamanan Syria tutup pejabat HAMAS

07 November 2012

Logo HAMAS

Gerakan Perjuangan Islam (HAMAS/Islamic Resistance Movement) telah mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung apa yang berlaku dari operasi geledah dan penutupan pejabat-pejabatnya di Damshik, Syria.

Kata wakil HAMAS dalam salinan kenyataan media yang turut diterima agensi berita PALTIMES hari ini, 'badan keamanan Syria (rejim Asad) telah memecah masuk ke dalam pejabat dan rumah Ketua Biro Politik HAMAS, Khaled Meshaal pada hari Isnin, 05/11/2012 di pertengahan ibukota Damshik, lalu merampas kesemua kandungan dalam rumah, rumah dan pejabat beliau juga telah ditutup dan dikunci, kemudian turut dirampas beberapa buah kereta'.

Tambahan lagi, pada hari Selasa, 06/11/2012, badan keamanan Syria memecah masuk pula ke dalam  pejabat seorang dari anggota Biro Politik HAMAS, Imad Al-Ilmy. 

Khaled Meshaal
Pejabat berkenaan telah ditutup dan dikunci serta hak milik pejabat dan beberapa buah kereta dirampas.

Operasi yang dilakukan oleh rejim Asad terhadap gerakan HAMAS ekoran dari pendirian HAMAS yang menyokong rakyat Syria bagi mendapatkan kebebasan, perubahan, keadilan, dan demokrasi. Jelas lagi, HAMAS mendesak pemerintah Syria yang diketuai Bashar Al-Asad agar hentikan limpahan darah orang-orang awam di Syria. Sumber 07/11/2012, web berita Paltimes

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS