الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

5 remaja cedera di Syeikh Jarrah

24 April 2011

Laporan asal jam 10.00 malam, Palestin/Mekah
Jam 09.00 malam, Mesir

BAITULMAQDIS - 5 remaja Palestin mengalami sesak nafas malam ini setelah terkena bom pemedih yang dilontarkan oleh warga haram zionis di Hayyu syeikh Jarrah, pertengahan bandar BaitulMaqdis.

Kedudukan peta: H] Hayyu Syeikh Al-Jarrah, F] Wadi Al-Jouz dan tanda kuning adalah Masjid Al-Aqsa.

Saksi kejadian di Hayyu berkenaan berkata, warga haram zionis dalam lingkungan 50 orang menyerang beberapa remaja Palestin yang sedang bermain berhampiran rumah mereka, tambah lagi, warga-warga haram melontar bom pemedih mengakibatkan 5 remaja sesak nafas.

Jelas saksi lagi, tidak memadai dengan tindakan itu, warga haram turut melontar batu ke arah kereta-kereta penduduk Palestin yang melalui kawasan terbabit.

Seorang penduduk Palestin yang menerima nasib sedemikian menyatakan, ketika dia keluar dari kereta untuk meninjau kesan lontaran batu, tiba-tiba warga haram menyerangnya pula sebelum tentera rejim penjajah campur tangan.

Maaf yang lebih buruk

Berikutan kejadian, seorang anggota Jawatankuasa Pertahan Tanah-tanah Silwan, Fakhri Abu Diab berkata, "penduduk Palestin di Hayyu Syeikh Jarrah meminta tentera rejim menangkap warga haram yang melontar batu," namun jawapan yang diberikan, kata tentera rejim, "Yahudi sedang merayakan Hari Pesakh, jadi tidak ada siapa yang mengizinkan untuk menangkap mereka."

Abu Diab mengungkapkan, dalih maaf seumpama ini lebih buruk dari kejahatan yang dilakukan ekoran sikap jahat ini ketika mereka merayakan 'Pesakh Yahudi', malah menzahirkan dendam kesumat mereka terhadap semua penduduk Arab Palestin.

Tambah Abu Diab lagi, "boleh jadi tindakan jahat ini tindak balas dari kejadian yang membunuh seorang warga Yahudi pagi tadi berhampiran kawasan pusara Yusuf di Nablus."

Kejadian lain yang berlaku pada waktu asar, warga-warga haram Yahudi yang bersenjatakan senapang automatik di jalan utama Hayyu Wadi Al-Jouz melepaskan tembakan peluru hidup secara rambang ke arah rumah-rumah Palestin. Kawasan terbabit hanya terletak berpuluh-puluh meter dari tembok BaitulMaqdis. Sumber 24/04/2011, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS