الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel dikutuk bina penempatan

27 Julai 2011

Laporan jam 01:18 pagi, waktu Mekah/Palestin
Jam 12:18 pagi, waktu Mesir

Jerman dan parti pemerintah di Turki telah mengajukan kutukan terhadap Israel semalam disebabkan program pembinaan penempatan-penempatan barunya di Tebing Barat. Kedua-dua pihak ini mengiktibarkan hal tersebut menjadi punca penghalang proses damai dengan Palestin malah bertentangan dengan undang-undang antarabangsa.

Wakil kementerian luar Jerman dalam Majlis Keselamatan PBB, Werner Hoyer(gambar) mengungkapkan Jerman merasa sangat bimbang ekoran pembinaan perumahan dan projek-projek penempatan baru Israel yang berterusan dan telah didaftarkan kes pertama merebut hak milik tanah-tanah di Tebing Barat sejak tahun 2008.

Beliau berpendapat bahawa tindakan Israel ini bercanggah dengan undang-undang antarabangsa, sepertimana diiktibarkan menjadi penghalang ke atas usaha damai serta menimbulkan bahaya terhadap penyelesaian berasaskan penubuhan dua buah negara.

Hoyer berharap negaranya yang menjadi Presiden Majlis Keselamatan PBB(UNSC) agar menghentikan segera aktiviti-aktiviti pembinaan penempatan Israel pada bulan ini.

Web rasmi Majlis Keselamatan Antarabangsa PBB

AKP kecam penempatan Israel

Dari sudut lain, Parti Keadilan dan Pembangunan(AK PARTİ: AKP) iaitu parti pemerintah di Turki turut mengecam perancangan Israel mendirikan penempatan di Tebing barat yang menyalahi undang-undang.

Peta: Tebing Barat(West Bank)

Kata Omar Celik, Naib Pengerusi Hal-Ehwal Antarabangsa AKP dalam satu kenyataan bahawa 'AKP mengecam tindakan Israel waktu ini yang berusaha membina 336 unit perumahan baru di Tebing Barat'.

Tambah beliau dalam kenyataan yang disiarkan oleh agensi berita Anadolu bahawa anggota masyarakat antarabangsa telah mengakui penempatan-penempatan Israel di Tebing Barat menyalahi undang-undang, jelasnya perancangan-perancangan pembinaan ini yang telah dibangunkan berkali-kali membuktikan Israel tidak menginginkan perdamaian.

Kementeri luar Turki dalam kenyataan yang lalu telah mengutuk Israel berikutan pengumuman akhir-akhir ini yang membuka tender projek pembinaan beratus-ratus buah unit perumahan baru di Tebing Barat. Jelas menunjukkan projek pembinaan yang menyalahi undang-undang dibangunkan oleh Tel-Aviv di tanah jajahannya tidak boleh diterima. Sumber 27/07/2011, web berita Al-Jazeerah.net dan web berita Andolu.com

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS