الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ceroboh terbatas di sebelah utara dan selatan Gaza

10 Januari 2012

Laporan jam 01:44 pagi, waktu Palestin
Jam 01:44 pagi, waktu Mesir

GAZA - Jentera-jentera perang zionis telah menceroboh secara terbatas awal pagi tadi(Selasa, 10/01/2012) di sebelah timur bandar Rafah, selatan Semenanjung Gaza. Seiringan dengan kejadian itu, sepasukan tentera zionis yang lain menceroboh Gaza dari arah utara ke daerah Jabaliyah.

Baca lagi:
>> Unit khas zionis dibedil empat peluru 'hawn'


Menurut saksi kejadian yang melihat jentera perang zionis, empat buah jentolak diiringi tiga buah kereta kebal keluar dari pintu gerbang 'المطبق' serta menceroboh sejauh 150 meter ke dalam kawasan timur Hayyu An-Nahdhah, Rafah. Di samping menceroboh, tentera zionis melepaskan tembakan rambang secara tidak putus-putus ke arah rumah-rumah penduduk Palestin dan kawasan pertanian.

Pencerobohan di Rafah diikuti serentak dengan pencerobohan di sebelah utara Gaza. Sebagaimana dijelaskan, beberapa buah jentolak dan jentera perang menceroboh di sekitar kawasan tanah perkuburan timur, Jabaliyah, iaitu sejauh 200 meter dari garisan sempadan yang memisahkan Gaza dengan tanah jajahan 1948.

Semasa kejadian pencerobohan, saksi berkata, jentolak-jentolak zionis meratakan tanah-tanah pertanian penduduk Palestin serta menjalankan operasi mengesan sambil dilindungi jentera perang yang mengiringi dengan melepaskan tembakan-tembakan rambang.

Berhubung kejadian pencerobohan di dua tempat yang berbeza di Gaza, tiada sebarang makluman mengenai kecederaan. Sumber 10/01/2012, web berita Safa.ps

Read more...

Animasi pilihan

Read more...

Unit khas zionis dibedil empat peluru 'hawn'

Laporan jam 01:44 pagi, waktu Palestin
Jam 01:44 pagi, waktu Mesir
Jam 07:44 pagi, waktu Malaysia

RAFAH - Sebuah unit khas tentera rejim zionis menjadi sasaran empat peluru mortar jenis 'hawn' yang dilepaskan oleh pejuang Palestin pada awal pagi ini(Selasa, 10/01/2012). Serangan dari pejuang ketikamana unit khas berkumpul di sekitar Terminal Karem Abu Salem, sebelah timur bandar Rafah, selatan Semenanjung Gaza.

Menurut pemberita agensi SAFA, sebaik sahaja empat peluru mortar gugur ke atas unit khas zionis, lantas kelihatan kereta-kereta kebal zionis bertebaran di sekitar lokasi berkenaan.

Tambahan lagi, pesawat-pesawat pengintip tanpa juruterbang turut mengadakan tinjauan secara kerap di selatan Gaza pada ketinggian yang sederhana. Sumber 10/01/2012, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS