الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Hijau dan kuning seiringan bersama di Gaza

04 Mei 2011

Laporan jam 12.57 petang, waktu Palestin/Mekah
(kemaskini 01.30 petang, Mesir)

GAZA - Pemimpin-pemimpin kumpulan pembebasan dan ahli parlimen serta beratus-ratus penduduk Palestin keluar ke medan Jundi Majhul di bandar Gaza dengan penuh kegembiraan hasil dari persetujuan baik pulih.

Mereka yang berada di medan itu melaungkan slogan-slogan kesatuan sambil mendesak agar melaksanakan apa yang disepakati serta berpegang teguh dan tidak kembali lagi kepada perpecahan.

Gambar(Safa): Bendera hijau dan kuning seiring bersama di Gaza.

Penyokong-penyokong gerakan HAMAS dan FATAH mengibarkan bendera Palestin dan bendera gerakan masing-masing serta sepanduk-sepanduk yang memuji persepakatan baik pulih. Turut kelihatan, pemimpin-pemimpin HAMAS berdiri bersebelahan pemimpin FATAH dalam suasana yang menyentuh perasaan.

Sementara itu, penduduk Palestin turut berkumpul di Ramallah, Tebing Barat sambil membawa bendera Palestin.

Jelas sumber, penduduk Palestin amat mengharapkan kepada perlaksanaan persetujuan ini secara nyata tidak berlegar-legar di atas kertas.

Lapor Safa, majlis menandatangani persetujuan baik pulih hubungan ini bermula pada jam 12.30 petang waktu Mesir di bangunan pejabat perisikan Mesir di Kaherah. Turut hadir, Robert Sierre, utusan PBB, Setiausaha Agung Liga Arab, Amru Moussa, pemimpin-pemimpin Arab dan Negara Islam serta duta-duta luar.

Ketua perisikan Mesir, Murad Mawafi memberikan ucapan penghargan yang mengalu-alukan malah memuji persetujuan baik pulih hubungan dalaman Palestin yang mengakhiri babak perpecahan Palestin. Sumber 04/05/2011, berita Al-Jazeerah dan web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS