الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Cedera dalam serangan kedua zionis

27 Disember 2011

Laporan jam 09:43 malam, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 09:43 malam, waktu Mesir

GAZA - Pesawat tempur rejim zionis telah mengebom sebuah kereta penumpang jenis jip pacuan empat roda warna biru di jalan Al-Jala', pertengahan bandar Gaza.

Serangan udara zionis sebentar tadi adalah serangan kedua yang dilancarkan oleh pesawat rejim zionis malam ini dalam masa tiga jam. Saksi kejadian berkata, serangan terbabit dilancarkan oleh pesawat pengintip tanpa juruterbang/pemandu.

Berhubung kejadian, sumber perubatan berkata, serangan terbabit telah mengakibatkan lapan penduduk cedera serta menjejaskan aliran elektrik di kawasan berkenaan.

Perincian yang cedera, lima orang yang berada dalam jip dan tiga lagi yang sedang berjalan, dua darinya disifatkan kritikal. Kesemua mangsa yang cedera dibawa ke hospital Shifa', bandar Gaza.

Sewaktu laporan diterbitkan, pesawat-pesawat pengintip masih berlegar-legar di ruang udara Gaza.

Tentera zionis tembak rumah Palestin

Kejadian lain dilaporkan pada jam 07:54 malam(waktu Semenanjung Gaza/Mesir), tentera-tentera rejim zionis yang berada dalam pengkalan di Kissufim, timur Qararah(selatan Semenanjung Gaza) telah melepaskan tembakan mesingan ke arah rumah-rumah penduduk Palestin yang berada setentang dengan garisan sempadan tanah jajahan 1948.

Menurut saksi kepada agensi berita SAFA, sejak beberapa hari yang lalu, rumah-rumah mereka sering menjadi sasaran tembakan yang dikatakan hampir setiap hari, khususnya pada waktu malam. Berhubung kejadian, tiada laporan mengenai kecederaan dari kalangan penduduk. Sumber 27/12/2011, web berita Safa.ps dan web berita Paltimes.net

Serangan lain malam ini:

Syahid, 3 cedera dalam serangan udara di Gaza

Read more...

Syahid, 3 cedera dalam serangan udara di Gaza

Laporan jam 06:53 malam, waktu Palestin
Waktu 06:53 malam, waktu Mesir

GAZA - Serangan udara zionis malam ini yang menyasarkan sebuah kenderaan tayar tiga 'Tuk-Tuk' sewaktu melewati di pusingan jalan Abu Sharkh, jalan As-Saftawy, Mukhayyam Jabaliya, utara bandar Gaza telah mengakibatkan seorang penduduk syahid, manakala tiga lagi cedera.

Sumber perubatan berkata, pemuda yang syahid berasal dari bandar Gaza, Abdullah Al-Talbani, 22 dibawa ke hospital Kamal Udhwan dalam keadaan rentung. Mangsa-mangsa yang cedera turut dibawa ke hospital yang sama.

Berhubung kejadian, saksi menceritakan bahawa sewaktu kejadian, pesawat-pesawat tempur zionis sedang berlegar-legar dari setiap pelusuk ruang udara Semenanjung Gaza. Sedemikian itu, laporan dari web berita Israel 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) menukil dari tentera rejim zionis, serangan yang dilancarkan ini hasil gandingan kerjasama dengan agensi keselamatan, SHABAK(Sherut haBitachon haKlali/ istilah english: Israel Security Agency[ISA] or the Shin Bet).

Sementara itu, sayap tentera kepada gerakan JIHAD ISLAMI, SARAYA AL-QUDS menafikan si syahid salah seorang dari anggota pejuangnya. Sumber 27/12/2011, web berita Safa.ps dan web berita Paltimes.net

Kesan serangan udara zionis di utara bandar Gaza
Read more...

Sempena peringati perang: AL-QASSAM tunjuk persembahan ketenteraan

Laporan jam 09:04 malam, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 09:04 malam, waktu Mesir

GAZA - Sayap tentera kepada gerakan HAMAS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM mengadakan pertunjukan ketenteraan malam ini di bandar Gaza.

Pertunjukan ini sempena memperingati tahun ketiga perang zionis ke atas Gaza atau disebut Operation Cast Lead. Sumber 27/12/2011, web berita Safa.ps


SAFA melampirkan rakaman gambar
berhubung pertunjukan AL-QASSAM

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS