الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tangkap 11 Palestin, Israel dan 4 orang penduduk bawah umur

10 Ogos 2011

Laporan jam 01:03 petang, waktu Palestin/Mekah
Jam 12:03 tengahari, waktu Mesir

BET LEHEM - Sebelum menjelang waktu tengahari tadi, pasukan polis rejim penjajah telah menangkap 11 orang yang terdiri dari Palestin dan Israel ketika menyertai demonstrasi bantah tembok pemisah berhampiran kampung El-Wallajah, utara Bet Lehem, selatan Tebing Barat.

Berhubung situasi kejadian, radio penjajah menyebut sepasukan polis Israel bertindak menyuraikan himpunan demonstrasi dengan menggunakan gas pemedih mata ekoran dari alasan yang mengatakan para demonstran membaling batu kepada polis.

Sumber menyatakan, dalam lingkungan 100 demonstran dari kalangan penduduk Palestin, warga Israel dan relawan asing menyertai perarakan bantahan tembok pemisah.

Semenjak dua tahun yang lalu, kampung El-Wallajah menghadapi tindakan rampasan tanah dari penjajah malah turut disertai operasi meratakan tanah bertujuan untuk mendirikan tembok pemisah yang memisahkan kawasan tersebut dari bandar BaitulMaqdis.

Rempuh ke Silwan

Sementara itu, menukil dari web berita Wafa, sepasukan rejim yang terdiri dari tentera telah menyerbu masuk ke Hayyu El-Bustan di daerah Silwan, selatan Masjid Al-Aqsa. Beberapa buah rumah penduduk Palestin telah digeledah sepanjang operasi dan 4 penduduk Palestin bawah umur(remaja) telah ditangkap.

Dalam operasi itu, tentera rejim telah menangkap 'Ala Naseer Abu Sanad, 15 serta abangnya, Muhammad, 17. Sebelum itu, tentera rejim telah menangkap abang kandung mereka, Said berusia 18 tahun pada dua hari yang lalu. Kini, Said masih berada dalam tahanan.

Seorang lagi remaja yang ditangkap, Ahmad Sami Abu Nab, 15 setelahmana pihak tentera mengepung rumahnya di kawasan Ra's Al-Bustan.

Tentera rejim turut menyerbu masuk ke sebuah perumahan yang paling hampir dengan Masjid Al-Aqsa, Hayyu wadi Helwah di Silwan, dan menangkap seorang remaja berusia 15 tahun, Ahmad Qarain.

Kesemua remaja yang ditangkap telah dibawa ke pusat tahanan dan siasatan 'Al-Maskubiah' yang terletak di sebelah barat BaitulMaqdis. Sumber 10/08/2011, web berita Safa.ps dan web berita Wafa.ps

Read more...

Serbu Nablus dan Jenin, tangkap 5 Palestin di Khalil

Laporan jam 10:27 pagi, waktu Palestin/Mekah
Jam 09:27 pagi, waktu Mesir

TEBING BARAT - Tentera rejim penjajah menyerbu masuk ke beberapa buah wilayah Palestin di Tebing Barat awal pagi tadi.

Rempuhan rejim di Nablus tertumpu di perumahan sebelah timur bandar Nablus.

Saksi kejadian berkata, tentera rejim merempuh masuk ke perumahan-perumahan As-Sha'biah dan Rujib di timur Nablus. Berikutan itu, beberapa buah rumah digeledah atas alasan mencari individu yang dikehendaki.

Tambahan dari saksi, tentera rejim beredar ketika menjelang masuk waktu subuh. Bagaimanapun tiada penangkapan berlaku.

Di sudut lain, tentera rejim memasang sekatan tentera di jalan masuk daerah 'Asirah Utara yang terletak di utara Nablus serta memeriksa mana-mana kenderaan yang lalu-lalang dari dua arah.

Rempuhan di Jenin

Pada waktu yang sama, tentera rejim merempuh masuk ke dua buah daerah di selatan Jenin, 'Arabba dan 'Anza.

Sumber tempatan berkata kepada agensi berita Safa, sebanyak 5 buah jip tentera yang menceroboh masuk ke daerah 'Arabba telah membuat sekatan jalan secara mengejut di pintu masuk kampung dan meronda-ronda mengelilingi di sekitar kawasan berhampiran.

Nyata sumber, sebuah lagi pasukan tentera rejim yang lain menceroboh ke kampung 'Anza yang berjiran dengan 'Arabba. Kemudian, tentera rejim mendirikan sekatan tentera di jalan masuk utama kampung serta memeriksa kenderaan yang keluar masuk.

Penduduk-penduduk kampung memberitahu bahawa sebuah unit tentera pejalan kaki(infantri) dilihat meronda-ronda di ladang pertanian As-Sahliah yang terletak di pertengahan antara dua buah kampung, 'Anzah dah 'Ajjah.

Tangkap 5 Palestin

Safa melaporkan, kejadian awal pagi tadi, tentera rejim penjajah telah menangkap 5 penduduk Palestin setelah menggeledah rumah mereka di wilayah Khalil, selatan Tebing Barat.

Sumber keselamatan memberitahu kepada agensi berita Safa, tentera rejim telah menangkap dua pemuda dari Mukhayyam Al-'Aroub di utara bandar Khalil, iaitu Ahmad Husin At-Taiti dan Barik 'Aid Al-Jawabirah.

Tambahan lagi, tentera rejim menangkap pemuda seorang penduduk, Ghalib Farajallah dari daerah Izna yang terletak di sebelah barat Khalil, dan seorang lagi penduduk yang ditangkap berasal dari bandar Khalil, Yahya Badar.

Menurut laporan Safa, seorang lagi penduduk Palestin yang ditangkap rejim iaitu Sulaiman Arif Shalalah dari daerah Sa'er, timur Khalil. Mangsa ditangkap ketika melalui sekatan tentera di utara Khalil.

Kejadian lain yang dilaporkan awal pagi tadi bahawa pasukan peronda rejim juga menyerbu masuk ke beberapa buah daerah, Izna, Yataa, dan Sa'er, diikuti jalan Shalalah di bandar Khalil. Tambahan pula, tentera rejim mengadakan sekatan-sekatan di jalan masuk daerah Izna serta persimpangan jalan masuk ke Mukhayyam Al-Fawwar di selatan Khalil. Sumber 10/08/2011, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS