الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis: Peluru anti kereta kebal serang petani

09 Julai 2012


Laporan jam 04:02 petang, waktu BaitulMaqdis
Jam 03:02 petang, waktu Kaherah(Mesir)

BAITULMAQDIS - Sebuah akhbar berita elektronik Israel 'JERUSALEM POST'(JPOST) versi hebrew dalam edisi hari ini menyebut Palestin telah menembak satu peluru berpandu anti kereta kebal (anti-tank guided missile/صاروخ موجه مضاد للدروع) ke arah sekumpulan petani Israel yang sedang menjalankan kerja berhampiran sempadan di sebelah selatan Semenanjung Gaza.
Sumber tidak menyebut jenis peluru berpandu tetapi kejadian yang lalu menyebut jenis Kornet buatan Rusia
JPOST menyatakan letupan dari peluru berkenaan tidak mengakibatkan sebarang kecederaan di kalangan petani-petani Israel.

Berhubung kejadian yang sama, JPOST mengaitkan pada April 2011, sebuah bas Israel telah diserang dengan peluru anti kereta kebal yang sama, lantas mengakibatkan seorang warga Israel terbunuh dan beberapa lagi yang lain cedera parah.

Sementara itu, sebuah lagi web berita Israel 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) melaporkan bahawa satu serangan roket telah gugur di Majlis Penempatan Eshkol yang terletak di sebelah timur Semenanjung Gaza, zon selatan tanah jajahan 1948.

Palestin cedera

Mengenai situasi yang sama, penyampai berita SAFA Palestin melaporkan bahawa tentera rejim zionis telah melepaskan bertubi-tubi tembakan ke arah garisan timur di daerah Qararah yang berada di sebelah timur timur Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza.

Tembakan ini mengakibatkan seorang pemuda Palestin berusia 32 tahun mengalami kecederaan di bahagian kaki. Mangsa telah pun dibawa ke hospital untuk rawatan lanjut. Sumber 09/07/2012, web berita Safa.ps

Read more...

Bicara usia 5 tahun di hadapan tentera penjajah


 
Seorang kanak-kanak perempuan Palestin berusia 5 tahun menuturkan bicara penuh berani kepada tentera-tentera rejim penjajah yang berada di salah satu jalan masuk ke kampung Nabi Saleh, Ramallah. 

Dia berbicara menggunakan bahasa inggeris mengenai betapa sikap kejam penjajah yang menentang penduduk-penduduk Palestin. Turut disebut tentang kemusnahan penjajah.

"Kamu semua memang betul-betul gila," demikian antara ungkapan yang terpacul dari mulut kanak-kanak berkenaan.

Apa yang dipamerkan tentera penjajah cuba tidak mengendahkan bicara kanak-kanak berkenaan yang mendekati setiap orang tentera yang berada di situ.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS