الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Meshaal bertemu Menteri Luar Turki di Doha

21 April 2012


Laporan jam 09:46 malam, waktu BaitulMaqdis
Jam 08:46 malam, waktu Mesir

Ketua Biro Politik HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية), Khaled Meshaal telah bertemu dengan Menteri Luar Turki, Ahmet Davutoğlu di ibukota Qatar, Doha hari ini(Sabtu, 21/04/2012). Pertemuan ini mendapat liputan meluas dari media rasmi Turki dan Qatar.
Menteri Luar Turki

Agensi berita Turki 'ANADOLU AGENCY' melaporkan pertemuan Menteri Luar Turki dengan Khaled Meshaal menyentuh perbincangan mengenai konflik Palestin-Zionis(Israel) dan jalan-jalan baik pulih dalaman Palestin.

Dari sudut yang lain, agensi berita rasmi Qatar 'QANA' menjelaskan pertemuan dua pihak ini tidak dirancang sebelum ini. Menteri Luar Turki ke Qatar mengiringi Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdoğan menghadiri Persidangan Perdagangan dan Pembangunan  Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu(UNCTAD) ke XIII yang berlangsung dari 21 sehingga 26 April 2012 di Qatar. Sumber 21/04/2012, web berita Paltimes.net dan Qudsnet.com

Read more...

Lanjut tempoh tahanan tanpa bicara

Laporan jam 09:55 malam, waktu BaitulMaqdis
Jam 08:55 malam, waktu Mesir

Pihak berkuasa penjajah melanjutkan lagi tempoh penahanan selama empat bulan ke atas seorang ahli jawatankuasa Majlis Daerah Jenin, Muhammad Karem Faez Nasar, 43. Nasar dikenakan tahanan tanpa bicara buat kali kedua sejak ditangkap pada 22 November 2011.

Sumber tempatan berkata hari ini(Sabtu, 21/04/2012), Nasar ditangkap sewaktu operasi penangkapan yang menumpukan para pemimpin BARISAN PERTAHANAN RAKYAT di Jenin, Tebing Barat. Setelah ditangkap, Nasar dipindahkan ke tahanan tanpa bicara, kemudian dilanjutkan lagi tempoh penahanan ini.

Jelas sumber yang sama, sejak Nasar ditangkap penjajah, ahli keluarganya langsung tidak dibenarkan melawat Nasar ekoran kes keselamatan malah penangkapan ini tanpa peruntukan undang-undang. Sumber 21/04/2012, web berita Paltimes.net

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS