الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Seorang bayi susuan syahid akibat gas beracun zionis

24 September 2010

AL-QUDS, - Sumber Palestin melaporkan malam ini bahawa seorang bayi berumur setahun dua bulan dari Isawiyah, selatan bandar Al-Quds telah syahid.

Bayi tersebut, Muhammad Ahmad Abu Sarah syahid akibat terkena bom gas yang ditembak tentera rejim zionis ke rumah-rumah penduduk Palestin ketika tercetusnya perempuran sengit di lokasi yang sama pada hari Khamis, semalam.

Seperti yang dinyatakan, Bayi Abu Sarah dikejarkan ke hospital dalam keadaan kritikal, namun bayi tersebut meninggal dunia setelah doktor perubatan gagal menyelamatkan nyawanya.

Isawiyah kembali diselubungi ketegangan sebaik sahaja dimaklumkan mengenai kanak-kanak kecil Abu Sarah syahid. Sumber 24/09/2010, web berita safa.ps

Read more...

Mesir bebaskan wakil keamanan HAMAS

Gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) hari ini mengesahkan bahawa Kerajaan Republik Arab Mesir telah membebaskan seorang pimpinan gerakannya, Muhammad Dababesh(Abu Ridhwan, gambar) setelah ditahan hampir dua minggu dalam penjara Mesir.

Abu Ridhwan yang juga merupakan anggota Jawatankuasa Dialog Pembaikanlan Palestin tiba di sempadan Rafah Gaza pada waktu tengahari tadi. Beberapa dari pemimpin HAMAS dan ahli keluarga serta sejumlah penduduk Gaza menyambut ketibaan beliau yang baru dibebaskan Mesir.

Keamanan Mesir menangkap Abu Ridhwan ketika beliau tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah sewaktu dalam perjalanan pulang ke Gaza dari menunaikan umrah. Penahanan tersebut tanpa dikemukakan sebarang sebab, malahan meningkatkan lagi ketegangan hubungan antara HAMAS dengan Kerajaan Mesir.

Semasa beliau ditangkap Keamanan Mesir, timbul bermacam-macam kenyataan yang mengaitkan beliau dengan menggugat keamanan Mesir. Antaranya, media Mesir, Al-Ahram menyebut beliau ditahan atas sebab terjebak dalam penyeludupan walkie-talkie dan dikaitkan juga dengan seorang tentera Mesir yang terbunuh di sempadan Mesir. Sumber dari media asing melaporkan Abu Ridhwan ditahan atas sebab pemalsuan dokumen perjalanannya menunaikan umrah.
__________________________________________________
Baca lagi:

__________________________________________________

Sebaik beliau ditangkap, Jurucakap rasmi HAMAS, Fauzi Barhoum dalam sidang akhbar mendesak Kerajaan Mesir membebaskan Abu Ridhwan. Jurucakap rasmi HAMAS menilai penahanan tanpa sebab itu merosakkan hubungan Mesir dengan Palestin, bahkan menimbulkan

Sehingga kini, Kerajaan Mesir masih menahan 25 Palestin dalam penjaranya. Antara yang utama adalah Aiman Naufal, komander KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, sayap tentera gerakan HAMAS yang ditahan sejak 3 tahun yang lalu dan seorang lagi Palestin yang ditangkap tanpa bicara masih meringkuk dalam penjara Mesir lebih dari 7 tahun.

Dari sudut lain, Sami Abu Zuhri, jurucakap rasmi gerakan HAMAS menyatakan, Mesir membebaskan Abu Ridhwan setelahmana dua menjalani soal jawab. Beliau berharap dengan pembebasan ini adalah permulaan bagi menyelesaikan isu tahanan Palestin dalam penjara Mesir, dan ia juga merupakan langkah untuk menjernihkan hubungan antara Kaherah dengan gerakan HAMAS. Sumber 24/09/2010, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

Read more...

Nelayan Gaza ditembak syahid

GAZA - Seorang nelayan Palestin, Muhammad Mansur Bakar, 20 telah menemui syahid apabila ditembak oleh bot laju tentera rejim zionis di perairan laut, utara Semenanjung Gaza pagi tadi.

Menurut Penyelaras Media Perubatan, Adham Abu Salamiah, berkata, "Bakar mengalami luka parah di bahagian dada akibat terkena tembakan dan syahid serta-merta di tempat kejadian."

Gambar(safa): Jenazah Muhammad Mansur Abu Bakar ketika diiringi penduduk Gaza.

Sumber melaorkan, jenazah as-syahid dibawa ke Hospital Kamal Udwan, utara Gaza, kemudian dipindahkan ke hospital As-Shifa' untuk menyerahkan jenazah kepada ahli keluarganya. Sumber 24/09/2010, web berita safa.ps

Read more...

Al-Quds diselubungi saat genting

AL-QUDS, - Saat-saat genting menyelubungi bandar Al-Quds setelah sehari dilandar ribut pertempuran sengit yang berakhir pada pertengahan malam tadi. Berpuluh penduduk asal Al-Quds mengalami luka parah dan cedera dalam pertempuran dengan tentera rejim zionis.

Pengerusi Pusat Media Al-Quds, Muhammad Sadiq berkata kepada agensi berita 'Safa', jumlah penduduk Palestin yang parah dan cedera akibat tembakan peluru getah rejim zionis mencecah 25 orang. Tambahan lagi, berpuluh-puluh Palestin yang lain mengalami sesak nafas akibat gas beracun.

Sumber menyatakan, tentera rejim zionis melepaskan tembakan gas beracun ke dalam rumah as-syahid Samir Sarhan, lantas mengakibatkan beberapa penduduk Palestin yang melawat keluarga Samir turut mengalami sesak nafas.

Sementara itu, pasukan perubatan berhadapan dengan kesukaran untuk tiba di lokasi pertempuran kerana keadaan yang teramat sengit. Tentera rejim zionis menghalang ambulan mara ke Silwan, Isawiyah, Hayyu Thur, Hayyu Rasul Amud dan beberapa kawasan di Kota Lama.

Gambar(AFP): Lokasi pertempuran di sebelah pemuda Palestin, Isawiyah, Al-Quds.

Ketika pertempuran, pemuda-pemuda Palestin bertindak melontar batu dan botol berisikan minyak. Dalam masa yang sama, kelihatan berpuluh-puluh dari anggota penembat tepat rejim zionis bertebaran di puncak atas flat-flat rumah.

Sadiq yang menukilkan laporan dari beberapa saksi kejadian turut mengesahkan bahawa 2 anggota tentera rejim zionis tercedera ketika pertempuran meletus di Silwan, seorang darinya cedera di bahagian kepala dan seorang lagi polis rejim zionis cedera di bahagian kaki. Bagaimanapun, radio Israel hanya mengakui seorang anggota polis rejim zionis yang mengalami cedera ringan.

Sumber melaporkan, helikopter dan pesawat pengintip zionis turut meninjau di lokasi berlakunya pertempuran. Ketika itu, kelihatan tentera-tentera rejim dan polis zionis dikerahkan di persimpangan jalan utama di seluruh tempat di bahagian timur bandar Al-Quds.

Rejim zionis umum kawalan ketat

Semalam, Pihak Berkuasa rejim zionis mengumumkan bahawa pihaknya akan mengenakan kawalan ketat ke atas setiap penduduk Palestin yang mahu memasuki Masjid Al-Aqsa untuk solat Jumaat. Kawalan tersebut berikutan pertempuran sengit yang meletus di bandar Al-Quds sejak dua hari yang lalu.

Radio Israel melaporkan, rejim zionis tidak membenarkan golongan lelaki Palestin memasuki Majid Al-Aqsa melainkan yang berumur 50 tahun ke atas dan memegang pengenalan diri berwarna biru. Dan bagi wanita tidak dikenakan apa-apa kawalan.

Komander rejim zionis di Al-Quds, Mejar Jeneral Aharon Franko memutuskan pihak polis yang disokong pasukan bantuan agar mengambil sikap berjaga-jaga ketika dikerahkan mengawal di timur bandar Al-Quds, termasuklah pelusuk dalam Kota Lama dan di sekeliling kawasan Masjid Al-Aqsa.

Pertempuran sengit yang meletus sejak hari rabu lalu berterusan sehingga pertengahan malam semalam. Pertempuran sengit meletus antara rejim zionis dengan ratusan pemuda Palestin yang memprotes kematian seorang pemuda Palestin, Samir Sarhan akibat ditembak pendatang haram Israel di Hayyu Silwan, selatan Masjid Al-Aqsa. Sumber 24/09/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS