الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Obama ungkap hubungan US dengan Israel teguh, HAMAS kecam ucapan Obama

21 April 2010

Sempena sambutan penubuhan Israel tahun ke-62, Presiden Amerika Syarikat(US), Barack Obama mengesahkan hubungan dua buah Negara itu tetap stabil. Malah Obama turut yakin bahawa hubungan itu akan bertambah teguh pada masa akan datang.

Gambar: Ketika Israel menyambut perayaan penubuhannya, Palestin '48 turut mengadakan peringatan Nakbah.

Menurut Obama dalam satu keterangan akhbar yang dikeluarkan White House semalam, bahawa Obama sedang membuat penilaian bagi menyambung usaha dengan Israel agar perdamaian dan keamananan di rantau Timur Tengah dapat dicapai malahan penyelasaian konflik serantau dengan asas penubuhan dua Negara(Palestin-Israel).

Obama berkata sedemikian walaupun hubungan US dengan Kerajaan Benjamin Netanyahu tegang.

Presiden US turut mengakui Negara US adalah Negara pertama yang mengiktiraf penubuhan Israel. Beliau menegaskan, Israel adalah sekutu rapat dan terpenting bagi US di Timur Tengah. Dalam keterangan itu, Obama mengucapkan tahniah kepada Presiden Israel, Perdana Menteri Israel dan seluruh penduduk Israel.

"kita meraikan sekali lagi pencapaian besar yang diperolehi oleh penduduk Israel malah mempunyai hubungan persahabatan yang intim dan teguh dengan penduduk US", ujar Obama sebagaimana laporan dari agensi berita Perancis.

Sementara itu, web berita safa.ps juga menukilkan semalam bahawa Obama berkata, 'tanah Palestin merupakan tanahair yang bersejarah kepada Yahudi'.

HAMAS kecam ucapan Obama

Rentetan dari kenyataan Obama, HAMAS mengecam keras.

Salah Bardawil, salah seorang pemimpin HAMAS menegaskan bahawa tanah Palestin yang bersejarah itu adalah untuk masyarakat Palestin. Setiap aspek yang ada di situ menyaksikan ia adalah tanah yang menjadi hak Arab Islam.

Tambah beliau lagi, 'tiada sesiapapun yang boleh membuat ketetapan sama ada dari sudut politik ataupun kelompok yang berada di White House untuk memberi perjanjian kepada Israel dengan memadam sejarah ini dengan penanya yang cacat'.

"perkara sebegini, adanya tipu helah yang menentang masyarakat Palestin dan juga menentang sesiapa sahaja yang menjadi wakil perundingan yang sia-sia", ujar Bardawil.

Jelas beliau lagi, 'perkara yang sedang berlaku ini adalah tamparan yang besar, bukan sahaja kepada perunding Palestin tetapi juga terkena kepada perunding Arab dan juga inisiatif Arab'.

Bardawil berharap kepada masyarakat Arab dan umat Islam agar menjadikan ia peringatan dengan maksud di sebalik pengumuman yang telah dinyatakan sebelum ini oleh bekas Presiden Amerika, George Bush adalah perang salib bagi merampas Al-Quds iaitu tanah yang telah Allah berkati di sekelilingnya dari hati umat Islam.

Mesir ucap tahniah kepada Israel

Berhubung perayaan yang disambut Israel, Mesir melalui Presidennya juga mengutuskan surat tahniah kepada Presiden Israel, Simon Perez.

Presiden Housni Mubarak dalam suratnya itu berkata, 'saya mahu mengambil peluang ini adalah untuk menyeru sekali lagi kepada pihak kamu(Israel) supaya kembalikan rundingan damai di Timur Tengah ini dalam landasannya bagi mengakhiri keguguran darah dan usaha pelampauan'.

Gesaan Netanyahu

Dari pihak Israel pula, Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel membuat pengumuman bahawa perdamaian tidak mungkin dapat diwujudkan di Timur Tengah kecuali dengan rundingan antara Palestin - Israel untuk mendapatkan persetujuan dan bukannya pelaksanaan dari perancangan yang baru untuk menerangkan tentang Negara Palestin yang dinantikan, menurut agensi berita Perancis.

Sebagaimana desas-desus dan perkhabaran berita pada masa lalu mengenai pentadbiran US yang nekad mengemukakan rancangan damai Amerika yang baru sebagai jalan keluar dari konflik yang telah tercetus.

Netanyahu berkata lagi dalam rancangan televisyen Amerika 'ABC' pada awal malam semalam, 'pelbagai pihak yang duduk di meja rundingan mesti mencetuskan idea perdamaian. Dengan itu dapat mengurus dan berusaha menyelesaikan perselisihan sesama mereka'.

Tambah Netanyahu, 'tidak mungkin menetapkan apa-apa kedudukan bagi rundingan damai sebelum kita yang memulakannya..saya akan memulakannya dengan seberapa segera'. Sumber 21/04/2010, suratkhabar Misril-Youm, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

Read more...

3 anggota kami ditangkap - HAMAS

TEBING BARAT - HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية) dalam keterangan akhbar yang disampaikan kepada agensi berita membuat tuduhan terhadap Pihak Keselamatan Palestin di Tebing Barat kerana telah menangkap 3 anggotanya.

Gambar: Sepasukan Keselamatan Palestin yang di'rekrut' Jeneral Keith Dayton, Amerika.

Sumber menjelaskan, Pihak Keselamatan Palestin di Tebing Barat menangkap semula seorang pejuang Al-Qassam, Wael Al-Bitar yang dibebaskan seminggu yang lalu dari penjara Keselamatan Negara di Ariha.

Sebagaimana sumber menyatakan, Wael ditahan selama setahun 6 bulan di dalam penjara Keselamatan Negara. Dinyatakan lagi, pada tahun 2008, tentera penjajah(zionis) merobohkan rumahnya selepas mengetahui ada seorang komander Al-Qassam di dalamnya. Komander tersebut Shihabuddin An-Natsyah telah syahid.

HAMAS menjelaskan lagi, Pihak Keselamatan turut menangkap Ala' Al-Kouni setelah menggeledah rumahnya di bandar Nablus. Dan seorang lagi, Tareq Masaad berasal dari sebuah kampung(فقوعة قضاء) di Jenin. Tareq juga telah dibebaskan sebelum ini tetapi ditangkap semula.

Sementara itu, ketika operasi penggeledahan di Jenin, Pihak Keselamatan Palestin menangkap seorang wanita yang merupakan ibu kepada pejuang, Abdullah Al-Akr selama 5 jam. Selepas itu, wanita tersebut dibebaskan semula. Rumah Abdullah Al-Akr yang terletak di bandar Nablus juga digeledah beberapa kali, malah Pihak Keselamatan juga menggeledah rumah saudaranya di bandar Jenin. Abdullah yang juga merupakan bekas tahanan, dan diusir dari tanah Palestin semenjak setahun 6 bulan yang lalu. Sumber 21/04/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS