الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Paip gas ke Israel di El-Arish meletup

10 November 2011

Laporan jam 01:51 pagi, waktu Mesir

Sekumpulan bersenjata tidak dikenali telah meletupkan paip gas yang membekalkan saluran gas ke Israel dan Jordan awal pagi Khamis(hari ini). Kejadian ini adalah kali ketujuh dalam masa 9 bulan. Kali pertama yang membabitkan letupan gas pada 5 Februari sebelum dari beberapa hari Housni Mubarak melepaskan jawatan Presiden Republik Arab Mesir.

Menurut saksi kejadian, kelihatan kepulan asap tebal berterbangan tinggi di bandar El-Arish ekoran letupan dari paip gas asli yang telah diperbaiki sejak sebulan yang lalu.

Sumber menyebut, dua paip gas yang diletupkan ini berada di saluran yang menghala ke Israel iaitu terletak di dua buah kampung, Al-Maidan 20 kilometer dari barat El-Arish yang hanya terletak 3 kilometer dari jalan laluan antarabangsa dan paip yang berada di kampung An-Najah 60 kilometer dari sebelah barat bandar El-Arish.

Berhubung kejadian, sebilangan buah trak bomba dan ambulan bergegas ke lokasi letupan diikuti sepasukan besar dari anggota polis, tentera dan ketua-ketua badan keselamatan. Siasatan pertama turut dijalankan bagi mengenalpasti situasi operasi peletupan paip gas.

Sumber keamanan berkata, syarikat Mesir yang menguruskan pembekalan gas terpaksa menghentikan pengoperasian saliran gas dari stesen yang berdekatan dari lokasi letupan ekoran limpahan gas yang keluar.

Letupan paip gas terbabit ketikamana pihak tentera dan polis telah mengenakan kawalan ketat serta memasang alat amaran petanda awal di stesen gas yang telah dimusnahkan sebelum ini. Sumber 10/11/2011, web berita ALMASRY-ALYOUM dan web berita AL-WAFDU

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS