الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

MAPIM GESA KERAJAAN MALAYSIA BERUSAHA HENTIKAN KEGANASAN ISRAEL KE ATAS GAZA

22 Ogos 2011

KENYATAAN MEDIA MAPIM

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) mengesa kerajaan Malaysia mengambil perhatian serius berkaitan situasi terkini di Gaza.

MAPIM yang telah berada di Gaza selama 4 hari, dari 17hb hingga 20 hb Ogos 2011, telah menyaksi serangan udara yang dilakukan oleh tentera Israel ke atas penduduk awam Gaza.

Sehingga hari terakhir, iaitu 20hb Ogos, 33 orang ahli misi MAPIM yang berada di Gaza, serangan yang bermula pada khamis 18hb Ogos 2011 lalu, sudah 16 warga Gaza terkorban akibat pengeboman tentera udara Israel. Turut terkorban adalah 3 orang kanak-kanak dan lebih 50 orang cedera.

Pada hari pertama operasi sahaja, 8 kawasan di Tebing Gaza telah dibedil. Peserta MAPIM dapat mendengar dentuman bom berterusan dari hotel tempat mereka menghuni.

Serangan udara Israel pada pagi Jumaat pagi(19/8) telah mengakibatkan banyak kerosakan besar berlaku di pejabat-pejabat Kerajaan di Bandar Gaza.

Serangan udara menyebabkan kerosakan terhadap pejabat buruh, pejabat kehakiman dan pejabat informasi pemerintah Gaza serta menyebabkan pejabat buruh tidak dapat beroperasi seperti biasa.

Sasaran serangan juga melibatkan jambatan, kemudahan awam , perpustakaan awam dan dan masjid.

Berdasarkan apa yang dilihat dan dialami sendiri oleh ahli misi MAPIM, serangan ini berpotensi untuk menjadi lebih buruk dari serangan pada tahun 2008/2009.

MAPIM mengesa kerajaan Malaysia segera mengambil inisiatif untuk menggunakan pengaruh diplomatiknya agar mengembleng badan dunia seperti PBB dan OIC supaya berusaha menghentikan keganasan yang terus dilakukan oleh Israel.

Dakwaan Israel bahawa operasi serangan udara yang dilancar adalah akibat dari tembakan roket pelancar oleh pihak Hamas dari Gaza. Akan tetapi gambaran yang sebenar berlaku tidak seperti yang didakwa.

Sering yang diamati oleh ahli misi MAPIM ialah serangan yang dilakukan adalah berat sebelah. Peluru roket berpandu yang dilancarkan oleh Israel adalah lebih jauh lebih membunuh dan merosakkan apa sahaja yang ada di Gaza.

Kerajaan Malaysia perlu meluahkan pendiriannya terhadap serangan Israel ke atas Gaza supaya menggerakkan Negara lain turut prihatin.

MAPIM mengesa supaya Kerajaan mengusulkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bersidang segera bagi memastikan serangan dihentikan segera dan senario 2008/2009 tidak berulang.

Kami berpendirian tindakan yang tertunda akan mengundang banyak lagi nyawa orang awam melayang dan kemusnahan harta akan berlaku sekali lagi.

Berdasarkan serangan tahun 2008/2009, akibat kelembapan dan kelemahan PBB dan masyarakat antarabangsa untuk bertindak, telah mengakibatkan lebih 1500 penduduk awam Gaza terkorban.

Ketika berada di Kaherah, MAPIM sudah menghantar nota bantahan kepada kedutaan Israel di Mesir.

MAPIM kini sedang menjalinkan hubungan dengan wartawan dan kumpulan jurnalis di Gaza dalam rangka untuk membina mekanisme komunikasi yang berkesan untuk mendapat maklumat terkini dan tepat dari pihak Gaza.

Dalam hubungan ini MAPIM mengesa media di Malaysia mengujudkan hubungan yang akrab dengan sektor media di Gaza. Dengan ini Malaysia boleh mendapat maklumat langsung dan pantas dan perkembangan terkini di Gaza.


Mohd Azmi Abdul Hamid
Setiausaha Agung MAPIM

Read more...

2 cedera dalam serangan awal pagi ini

Laporan jam 03:18 pagi, waktu Palestin/Mekah
Jam 02:18 pagi, waktu Mekah

GAZA - Pesawat tempur zionis melakukan serangan awal pagi ini ke atas sekumpulan pejuang di timur Hayyu Shujaieyah, bandar Gaza.

Serangan terbabit mengakibatkan 2 penduduk Palestin cedera.

Menurut pemberita agensi Safa, pasukan penyelamat telah memindahkan mangsa yang cedera ke hospital As-Shifa' bagi rawatan lanjut ekoran kecederaan yang dialami. Sumber 22/08/2011, web berita Safa.ps

Baca lagi:

Pejuang terselamat dari serangan pesawat zionis

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS