الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Anggota keselamatan bertebaran di Semenanjung Gaza

06 Oktober 2012


Laporan jam 09:15 pagi, waktu BaitulMaqdis
Jam 08:15 pagi, waktu Kaherah (Mesir)

SEMENANJUNG GAZA - Sebagaimana yang dilaporkan agensi berita SAFA hari ini, anggota keselamatan bawah Kementerian Dalam Negeri dan keamanan negara bertebaran di jalan-jalan dan persimpangan utama di Semenanjung Gaza dari utara hingga ke selatan.
Anggota-anggota badan keselamatan di Semenanjung Gaza
Jurucakap Kementerian Dalam Negeri di Gaza, Islam Syahwan dalam kenyataan khas berkata, kerahan ini adalah latihan mengikut modus dari kementerian yang membawa misi 'kawal dan kuasai'. Berikutan itu, kementerian berusaha untuk mencapai beberapa matlamat dari latihan ini.

Dari matlamat ini, kata Islam, mengembangkan latihan fizikal dan tugas anggota keselamatan serta mengukur sejauhmana kemampuan anggota keselamatan mengawal keadaan sekiranya berlaku sebarang kecemasan.

Selain itu, jelas Islam, latihan ini juga untuk menilai tahap komunikasi dan perhubungan antara semua unit-unit khas dalam kementerian dan latihan bagi persediaan mengendalikan apa jua krisis. Tambahan pula, kemampuan kerjasama penyelarasan sesama kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin jika berlaku sebarang situasi cemas. 

Berhubung sebab tidak diumumkan latihan ini pada awal, Kementerian Dalam Negeri berusaha untuk mengekang tahap kerahsiaan sehingga strategi ini tidak dimanipulasi oleh media massa dan menilai kemampuan anggota-anggota keselamatan bergerak di lapangan tanpa dipengaruhi faktor luaran seperti media massa dan seumpamanya.

Jurucakap Kementerian Dalam Negeri menyatakan, kesemua anggota-anggota keselamatan terlibat dalam latihan taktikal ini. Demikian itu, modus berjalan dengan paduan berpusat. Sumber 06/10/2012, web berita Safa

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS