الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Cedera, syahid dan serangan roket di Gaza

10 Disember 2010

GAZA - 3 penduduk Palestin cedera pagi tadi.

Jelas sumber perubatan bahawa tentera rejim zionis melepaskan tembakan ke atas dua remaja Palestin yang bekerja petani dan tukang kayu di utara Bet Lahiya, utara Semenanjung Gaza. Kecederaan yang dialami kedua-dua remaja disifatkan pertengahan.

Sementara itu dalam kejadian lain, pemberita safa melaporkan tentera rejim zionis menembak seorang remaja berusia 15 tahun, Nidhal Hassan An-Najjar sewaktu mangsa berada di tanah pertanian, Khuza'ah, timur Khan Yunus.

Tembakan zionis telah mencederakan pehanya. Berikutan itu, Nidhal telah dibawa ke hospital Eropah-Gaza untuk rawatan.

Kejadian lain yang dilaporkan dari Rafah, selatan Semenanjung Gaza bahawa menara-menara kawalan tentera zionis di sekitar perlintasan Karem Abu salem melepaskan tembakan ke arah rumah-rumah penduduk Palestin di kawasan Shaukah dan Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza.

Jelas Safa, serangan zionis di Rafah tidak dilaporkan mengenai kecederaan dikalangan penduduk.

2 remaja syahid

Menjelang waktu zohor tadi, satu letupan dari sisa serangan zionis telah mengakibatkan dua remaja Palestin syahid.

Jurucakap Perkhidmatan Perubatan Ketenteraan, Adham Abu Salmiah menjelaskan, mangsa letupan, Muntasar Umar Al-Bataniji, 16 dan Mukmin Nahidh Halas, 16 mengalami kecederaan yang kritikal, kemudian tidak lama selepas itu, kedua-duanya syahid.

Menurut saksi kejadian berkata, kedua-dua remaja itu bermain-main dengan sisa peluru misil bersebelahan dengan sebuah rumah yang dibom kereta kebal zionis pada hari rabu lalu.

SARAYA AL-QUDS bedil unit khas zionis

Dari pihak pejuang, SARAYA AL-QUDS yang merupakan sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI mengumumkan pihaknya membedil sebuah unit khas tentera zionis dengan peluru mortar pagi tadi.

Kenyataan SARAYA-ALQUDS yang disampaikan kepada agensi berita Safa menjelaskan, pejuangnya membedil unit khas zionis ketikamana tentera-tentera zionis tiba berhampiran lokasi Abu 'Amir di barat Kissufim, selatan Semenanjung Gaza.

Sementara itu, satu serangan roket Palestin buatan tempatan gugur di sebuah kawasan penempatan haram 'Ushkul', barat Naqab, selatan tanah jajahan 1948.

Radio Am Israel dalam web beritanya menghebahkan bahawa serangan roket tidak mengakibatkan sebarang luka parah atau kerosakan harta benda. Sumber 10/12/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS