الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Bot laju zionis hala tembakan ke arah nelayan Gaza

13 Oktober 2010

KHAN YUNUS - Kejadian yang berlaku pada petang tadi, bot laju zionis(penjajah) telah melepaskan bedilan ke arah perahu nelayan Gaza di laut Wilayah Khan Yunus, selatan Gaza.

Peta Semenanjung Gaza di sebelah kiri menunjukkan had yang dibenarkan bagi nelayan Gaza menangkap ikan hanya 3 batu nautika.

Menurut wartawan agensi berita 'Safa', bot laju zionis yang berkumpul di pesisir laut Gaza itu telah melepaskan tembakan senjata berat(machine-gun) ke arah puluhan buah perahu nelayan di perairan laut Khan Yunus.

Sumber menjelaskan lagi, serangan tersebut tidak mengakibatkan sebarang nyawa yang terkorban mahupun luka parah dikalangan nelayan Palestin.

Hampir setiap hari bot laju zionis sengaja menembak ke arah nelayan Palestin yang menjadi sasarannya. Zionis mendakwa tembakan-tembakan itu kerana nelayan Gaza melanggar had yang dibenarkan untuk menankap ikan, iaitu hanya sejauh 3 batu nautika dari pantai Gaza. Seperti yang dilaporkan, sebulan yang lalu, seorang nelayan, Muhammad Bakar syahid menjadi mangsa tembakan bot laju zionis di perairan laut bahagian utara Gaza. Sumber 13/10/2010, web berita safa.ps

Read more...

Penjajah berhasrat roboh 110 bangunan Palestin

Peta, sumber google. Kedudukan Hayyu Silwan bertanda bulat merah.

AL-QUDS, - Laporan dari pengawasan Negara Penjajah(rejim zionis) menyebutkan bahawa 110 buah bangunan di Silwan yang didirikan oleh Palestin semenjak 31 tahun yang lalu dan sehingga tahun ini tidak mengikut undang-undang.

Radio rejim zionis yang memetik salinan dari laporan itu mendakwa bangunan-bangunan yang telah di bina di Hayyu Silwan, timur bandar Al-Quds menyalahi garis panduan asas binaan yang diperakui pada pertengahan 70an, kurun lalu.

Pengawasan itu juga mengesyorkan membuat penelitian ke atas cadangan untuk membawa hal tersebut ke mahkamah agar dapat perintah mahkamah bagi merobohkan rumah-rumah Palestin.

Sumber melaporkan, Kerajaan rejim zionis terus melancarkan operasi menggila terhadap penduduk Palestin(penduduk asal) yang menetap di dalam bandar Al-Quds. Tujuan operasi tersebut adalah untuk menghalau dan menguasai rumah-rumah, tanah Palestin dan membangunkan pemilikan Yahudi.

Sehingga kini, antara langkah yang dilakukan rejim zionis supaya dapat mengusir penduduk Palestin dari Al-Quds adalah dengan cara merobohkan rumah-rumah Palestin dengan hanya mendakwa pembinaan tersebut tanpa kelulusan. Sumber 13/10/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS