الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Syahid dan cedera dalam pengeboman zionis di Gaza

03 November 2010

GAZA - Laporan terkini menyebut seorang Palestin syahid dan tiga lagi cedera dalam satu letupan di pertengahan bandar Gaza.

Letupan kuat yang dikatakan dari sebuah serangan mengakibatkan ada penumpang kereta yang anggota tubuhnya berselerak.

Menurut berita Al-Jazeerah pada jam 1.00 petang, waktu Mesir menyatakan sebuah kereta penumpang yang melalui sebatang jalan utama berhampiran pejabat keamanan di pertengahan bandar Gaza menjadi sasaran pengeboman rejim zionis.

Gambar(safa): Kereta penumpang yang menjadi mangsa serangan pesawat rejim zionis.


Laporan dari web berita 'Safa' pada jam 11.25 pagi, waktu Palestin menukilkan kenyataan dari Penyelaras Media Perkhidmatan Perubatan Tentera, Adham Abu Salmiah yang memaklumkan bahawa mangsa yang syahid, Muhammad Jamal An-Namnam, 26 dan penumpang lain yang cedera telah dibawa ke hospital Shifa'.

Sumber(Al-Jazeerah) menjelaskan lagi mangsa yang syahid adalah dari pejuang JAISHUL-ISLAM.

Jelas dari berita Al-Jazeerah dan web berita safa yang menukilkan dari Kementerian Dalam Negeri Palestin di Gaza telah mengesahkan pengeboman tersebut natijah dari pengeboman pesawat pengintip rejim zionis.

Pemberita Al-Jazeerah melaporkan ketika kereta yang dibom itu meletup, beberapa buah pesawat tempur zionis dan pesawat pengintip terus berlegar-legar di ruang udara. Sekaligus mendorong beberapa sumber kejadian menjelaskan letupan tersebut ekoran dari pengeboman pesawat pengintip ke atas kereta berkenaan.

Jurucakap unit kecemasan Kementerian Kesihatan Gaza berkata, 3 orang dari mangsa pengeboman itu adalah wanita dan mereka mengalami kecederaan dalam serangan zionis.

Sementara itu, tentera rejim zionis enggan mengulas tentang kejadian tersebut biarpun Semenanjung Gaza yang di bawah sekatan dalam keadaan tenang beberapa ketika.

Kejadian sedemikian dinyatakan adalah serangan pertama setelah perang lalu ketikamana keadaan di Gaza tenang. Malah turut mendorong pihak keamanan dan keselamatan terus berwaspada setiap masa. Di samping itu, kumpulan-kumpulan pejuang Palestin di Gaza juga mengambil sikap berjaga-jaga. Sumber 03/11/2010, web berita safa.ps, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS