الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Infantri zionis diserang pejuang

05 Januari 2011

Laporan asal jam 06.23 malam, waktu Palestin/Mesir

GAZA - Sebuah kumpulan pejuang bersenjata di Gaza, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN telah melepaskan dua serangan peluru mortar 100mm ke atas sekumpulan unit infantri zionis yang menceroboh masuk tanah Gaza dari arah timur Khuza'ah.

Sayap tentera kepada LIJAN MUQAWAMAH itu berkata, salah satu unit dari pejuangnya telah berjaya mengebom infantri zionis yang disokong jentera perang ketika menceroboh melepasi pos kawalan tentera 'Kissufim' di timur Qararah.

Operasi ini seperti yang dinyatakan adalah bagi menghadang tentangan dari zionis malah mengesahkan lagi bahawa jalan penentangan dan jihad merupakan usaha bagi membebaskan keseluruhan tanah Palestin dari penaklukan zionis.

Media berita ibrani(Israel) dalam laporannya pada tengahari tadi, berkata, dua serangan roket telah gugur di sebuah penempatan Ushkul(penempatan haram).

Kedudukan Ushkul setentang dengan Khan Yunus.

Walaubagaimanapun, serangan roket itu tidak mengakibatkan sebarang luka parah atau kerosakan harta benda. Sumber 05/01/2011, web berita safa.ps

Read more...

Relawan Asia 1 harap Mesir lepaskan barang-barang bantuan

Laporan asal jam 04.14 petang, waktu Palestin/Mesir

GAZA - Speaker Majlis Legislatif(perundangan) Palestin, Ahmad Bahr dalam kenyataannya petang tadi menyatakan kepada anggota relawan asia 1 bahawa Kerajaan Palestin di Gaza sentiasa berpegang teguh dengan haknya ke atas tanahair, malah tetap utuh dengan pendirian politik. Sedemikian itu, meskipun

Gambar(Safa): Sidang media Ahmad Bahr di samping anggota relawan yang baru tiba di Gaza.

Ketika sidang media yang diadakan di bangunan Majlis Legislatif di Gaza, Ahmad Bahr dalam ucapannya mengalu-alukan kedatangan anggota relawah asia yang sanggup menempuhi liku perjalanan yang panjang demi dapat tiba di Semenanjung Gaza. Walaupun perjalanan atas nama kemanusiaan, namun ia merupakan tindakan yang berani seumpama mengungkapkan pendirian politik mewakili Negara-negara mereka.

web rasmi asiatogaza
____________________________________
Info konvoi ke Gaza:

1. Seperti yang kami sebut sebelum ini CARAVAN ASIA TO GAZA atau lebih tepat AsiatoGaza merupakan sebuah projek kemanusiaan yang menggabungkan relawan-relawan dari Negara-negara Asia untuk membantu penduduk Palestin di Gaza.
2. Setelah tiba Syria, seramai lebih 100 anggota relawan terbang ke Lapangan Terbang 'Arish, Mesir, dan hanya 8 relawan yang menuju ke pelabuhan El-'Arish, Mesir dengan menaiki kapal Salam.
3. Kapal Salam adalah pengangkutan laut yang membawa barang-barang bantuan konvoi , kemudian memunggah barang-barang bantuan di pelabuhan El-'Arish sebelum dibawa masuk ke Gaza.

4. Maklumat lain, setiap barang-barang bantuan yang akan dibawa masuk ke Gaza adalah melalui persepakatan(penyelarasan) dengan pertubuhan Bulan Sabit Merah. Setiap kos yang melibatkan pengurusan dan sebagainya sehinggalah dibawa masuk ke Gaza adalah di bawah tanggungan pihak yang membawa bantuan.
5. Barang-barang bantuan akan dibawa masuk ke Gaza melalui sempadan(perlintasan) Al-Aujah(tanah jajahan 1948)-Gaza turut melalui penjuru sempadan Mesir. Tidak keterlaluan jika kami sebut, setiap barang bantuan yang akan dibawa masuk ke Gaza juga atas persetujuan dari rejim zionis.
6. Sempadan(perlintasan) Rafah-Gaza hanya dikhususkan untuk laluan keluar masuk pesakit, sambung belajar, delegasi dan seumpamanya. Tidak dikhususkan untuk keluar masuk bantuan kemanusiaan. Jika dibenarkan, hanyalah bersandarkan kepada ketetapan rasmi Negara Mesir atau arahan tertinggi dari pemerintah Mesir.

____________________________________

"Kami atas nama masyarakat Palestin mengucapkan terima kasih kepada relawan asia dengan bantuan perubatan, makanan dan kemanusiaan yang akan dibawa masuk ke Gaza. Sesungguhnya mereka yang mewakili lebih dari 15 buah Negara di asia telah membuktikan kedatangan mereka ini adalah untuk membebaskan Gaza dari sekatan dan membina semula Gaza,"
kata beliau.

Berikutan itu, ahli parlimen tersebut menyatakan sekatan zionis ke atas Gaza masih berterusan.

Jelas beliau lagi, "...datang relawan asia adalah mahu sama-sama menyokong keteguhan kami serta hak-hak suci yang kami miliki, maka kami katakan kepada mereka, sesungguhnya kami sentiasa berpegang teguh di atas hak-hak dan tanah kami sehinggalah Palestin dibebaskan."

Beliau turut berharap agar kunjungan dari relawan-relawan sentiasa diadakan lagi sehinggalah sekatan ke atas Gaza dapat dipatahkan malah dapat membina semula Gaza yang musnah teruk dalam serangan zionis menjelang tahun 2009.

Kesal sikap tidak perikemanusiaan Mesir

Gambar(Safa): "kami tidak tahu waktu bila Mesir akan benarkan barang-barang bantuan dibawa masuk ke Gaza."

Sambil itu, seorang dari anggota relawan, aktivis dari Jepun, kuki Sakuji menyatakan terima kasih ketika ketibaan konvoi disambut besar-besaran tetapi amat menyedihkan Sakuji merasa kesal sikap Mesir ketika mereka berada di atas kapal dan ketikamana tiba di Gaza.

Kuki Sakuji melahirkan rasa amat kesal dengan sikap Mesir yang tidak berperikemanusiaan kerana membenarkan sebilangan besar anggota konvoi memasuki Gaza tetapi sehingga kini tidak membenarkan kemasukan bantuan kemanusiaan, yang meliputi bantuan perubatan, barang mainan kanak-kanak, susu kanak-kanak dan beberapa lagi bantuan kemanusiaan.

"kami tidak tahu waktu bila Mesir akan benarkan barang-barang bantuan dibawa masuk ke Gaza," kata Kuki.

Anggota relawan itu berharap mana-mana individu yang boleh menghulurkan khidmat bagi melepaskan barang-barang tersebut agar berusaha membawa masuk barang-baran bantuan ke Gaza.
________________________________________________
Baca lagi:

1. Tentera laut zionis hadang laluan kapal bantuan 'CARAVAN ASIA TO GAZA'
2. Kapal bantuan CARAVAN ASIA dalam perjalanan ke 'Arish
3. CARAVAN ASIA masuk Gaza

________________________________________________

Cerita di sebalik perjalanan

Mengulas mengenai perjalanan tiba ke Gaza, Kuki Sakuji berkata, "perjalanan laut kami telah diekori helikopter dan kapal-kapal perang zionis, namun hal ini tidak menimbulkan ketakutan bahkan kami merasa kami adalah yang benar."

kami kelapan-lapan relawan dari Negara asia yang berlainan akan mengutuskan mesej kemanusiaan kepada Negara dan masyarakat kami bagi melawan dasar kesombongan hegemoni yang tidak membenarkan barang-barang bantuan kemanusiaan tiba di Gaza, menurut Kuki.

Hasil dari pengalaman sebegini, seorang lagi dari bekas ahli parlimen India, berkata, "Kedatangan kami dari berlainan masyarakat asia di Gaza adalah untuk mematahkan sekatan dan menyatakan gabungan padu dengan masalah yang menimpa Palestin."

Gambar(Safa): Relawan yang menerima penghormatan dari Ahmad Bahr.

Tambah beliau lagi menyatakan yang terus mendokong erat penduduk Palestin yang terkepung di Gaza, "penduduk Gaza telah memahami dengan berdiri teguh sebalik sekatan adalah ini adalah untuk melawan dasar imperialisme zalim dan pembelotan dari Negara-negara barat serta penaklukan zionis." Sumber 05/01/2011, web berita safa.ps

Read more...

Kronologi serangan Israel di Gaza 2008-2009(10)

5 Januari 2009
HARI KE-10 SERANGAN ISRAEL DI GAZA
(Hari kedua serangan darat)
~ Eksperimen senjata Israel di Gaza ~

Peningkatan mangsa perang terkini:

Mereka yang syahid: 531 orang
Cedera, kritikal: 2500 orang

Serangan Israel

- Israel berterusan mengebom beberapa sasaran di Gaza. Awal pagi tadi, apache Israel menggugurkan bom berangkai di bandar Gaza. Pejuang Palestin menembak ke arah apache menggunakan penangkis kapal terbang.

- Awal pagi tadi, Kapal perang Israel menembak ke arah penempatan penduduk Palestin di Mukhayyam Shatie(persisiran laut Gaza).

- Sebanyak 7 buah rumah lagi menjadi sasaran serangan Israel pagi ini.

- Menurut sumber, setakat ini masih ramai lagi penduduk Palestin yang parah dan cedera namun ambulan tidak mampu sampai ke kawasan-kawasan yang diserang Israel kerana terlalu bahaya disebabkan serangan membuta-tuli.

- Di Khan Yunus, sebuah rumah yang dipercayai dimiliki seorang pemimpin HAMAS turut menjadi sasaran serangan Israel. Sementara itu, Israel mengebom sebuah masjid dan sebuah yayasan kebajikan.

- Ummu Misr, Gaza. Beribu-ribu penduduk diancam serangan darat Israel. Serangan peluru Israel turut mengebom kawasan yang berhampiran dengan tembok pemisah. Dinyatakan, sebahagian besar tempat-tempat di Gaza terputus bekalan elektrik berikutan pengeboman dan serangan yang bertalu-talu.

- Serangan terbaru. F-16 dan kapal perang Israel. Dinyatakan, kapal perang Israel menembak di persisiran laut Gaza, barat laut Gaza. Sumber menjelaskan, sebuah rumah hancur akibat tembakan dari kapal perang Israel. Sejurus kejadian tersebut, sebuah keluarga Palestin(ayah, ibu dan 5 anaknya) terkorban.

- Israel telah mengebom sebuah kilang pemprosesan produk jus di Gaza

Bantuan kemanusiaan

- Penutupan sempadan Rafah Gaza berikutan pengeboman di garisan sempadan Mesir-Gaza sebelum ini. Semalam, Mesir membenarkan beberapa trak bantuan masuk ke Gaza. Bagaimanapun hingga setakat ini, sempadan Rafah Gaza terpaksa ditutup. Mesir akan membuka sekitar tempoh yang tidak lama selepas ini.

- Penutupan sempadan Rafah Gaza mendapat kecaman umum ekoran bantuan-bantuan kemanusiaan malah pasukan perubatan juga tidak dapat masuk ke Gaza.

Rundingan dan diplomasi

- Nicholas Sarkuzi, Presiden Perancis akan bertemu dengan Presiden Mesir, Housni Mubarak bagi mengemukakan dan membincangkan inisiatif Eropah berhubung keadaan di Gaza. Menurut sumber, Sarkuzi akan bertemu Mahmoud Abbas di Ramallah atas hal yang sama.

- Sarkuzi juga akan bertemu Ehud Olmert, Perdana Menteri Israel.

- Hari ini, Mahmoud Abbas, Presiden Palestin dijadualkan akan bertolak ke Washington selepas perjumpaan dengan Sarkuzi. Menurut sumber, Abbas akan berjumpa dengan Majlis Keamanan Antarabangsa di Washington.

- Dalam kenyataannya semalam, Abbas menyeru kepada semua penduduk Palestin agar bersatu. Tambahnya lagi, kesemua kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin juga seharus bersatu.

- Abbas juga meminta HAMAS dan JIHAD ISLAMI mengadakan dialog dengannya.

- Delegasi HAMAS akan mengadakan pertemuan dengan wakil Mesir hari ini di Kaherah. Dinyatakan, pertemuan ini adalah untuk mengemukakan cadangan-cadangan HAMAS dan perbincangan keadaan yang berlaku di Gaza.

Pejuang Palestin pertahan Gaza dan balas serangan

- Sementara itu, pejuang Palestin sempat melancarkan 5 serangan roket ke Ushkul, Israel.

- Selepas itu, pejuang Palestin melancarkan lagi 2 roket ke Israel.

- KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) menembak sebuah helikopter apache Israel dengan penangkis kapal terbang yang berterbangan di ruang udara Jabaliya, utara Semenanjung Gaza.

- Abu Mujahid, jurucakap bagi kumpulan pejuang SARAYA AL-QUDS(sayap tentera JIHAD ISLAMI) yang berada di kedudukan Jabal Kashif, menyatakan tentera Israel menyerang kawasan yang dikawal pejuang-pejuang Palestin dengan sokongan udara. Pejuang Palestin membunuh 2 tentera Israel dan mengasak sehingga kereta kebal Israel tidak dapat mara lebih mendalam ke kawasan penduduk Palestin. Sementara itu, SARAYA AL-QUDS mengebom sebuah kereta perisai pengangkut tentera Israel. Di kedudukan tersebut, AL-QASSAM dan SARAYA AL-QUDS dan kumpulan pejuang lain bergandingan bertahan dari serangan Israel.

- Malam. KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) telah memperdaya seorang tentera Israel yang menyebabkan 3 tentera Israel terbunuh dan 30 tentera Israel yang lain parah. Menurut sumber Israel, kejadian tersebut berlaku kerana kesilapan kereta kebal Israel yang mengebom sebuah rumah yang disangka adanya pejuang Palestin tetapi mangsanya adalah tentera Israel.

- Malam. SARAYA AL-QUDS(sayap tentera JIHAD ISLAMI) menyatakan pihaknya meletupkan bom ke atas pasukan tentera Israel di Hayyu Zaitun, malah telah melancarkan serangan roket ke Sderot, Israel.

- AL-QASSAM melakukan 3 serangan roket RPG ke atas jip perang Israel di timur Hayyu Tufah.

- KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) mengebom sebuah pengkalan tentera udara Hatsur dengan serangan roket jenis grad.

- KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) menyatakan pihaknya menghalang kemaraan tentera Israel dengan menggunakan peluru mortar jenis hawn dan tembakan dari senjata berat.

- KATAIB SYUHADA AL-AQSA(sayap tentera FATAH) mengebom sekumpulan kereta kebal di barat Gaza.

- KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) menyatakan pihaknya telah menjatuhkan sebuah pesawat pengintip tanpa juruterbang di Rafah, barat Gaza.

- Siaran 10 televisyen Israel: Beribu penduduk Israel meninggalkan bandar 'Askalan setelah diancam serangan roket pejuang Palestin. Sebelum itu, 4 serangan roket Palestin telah gugur di 'Askalan, Israel.

Impak serangan Israel di Gaza

- Berikutan serangan Israel di Gaza, harga mentah petrol meningkat USD 47 setong.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS