الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Serangan bersiri gempa ruang udara Gaza

12 Oktober 2010

RAFAH - Pesawat tempur rejim zionis melancarkan beberapa siri serangan 'bayangan' di persisiran pantai Gaza hari ini yang dapat didengari dengan kuat antara setiap pelusuk kawasan.

Pemberita dari agensi 'Safa' menjelaskan kedengaran beberapa letupan yang kuat dari ruang udara kawasan penempatan yang telah bebas dari pendatang haram Israel. Kawasan tersebut terletak di bahagian barat di persisiran pantai Gaza.

Sebagaimana yang dilaporkan, letupan kuat itu kesan dari serangan pesawat tempur zionis yang mengatasi kelajuan bunyi ketika mengadakan tinjauan yang tidak putus-putus selama beberapa jam. Berikutan kejadian itu, menimbulkan kebimbangan dan ketakutan kepada penduduk setempat.

Sejak kebelakangan ini, rejim zionis meningkatkan operasi penerbangan pesawat pengintip di ruang udara Gaza. Dalam masa yang sama tinjauan kerap turut diadakan, khususnya dari pesawata pengintip tanpa pemandu dan F-16 di kawasan-kawasan pendudukan, sempadan dan lokasi pihak keselamatan.

Sementara itu, Ketua Polis di Gaza mengarahkan anggota-anggota polis Gaza agar mengosongkan sepenuhnya lokasi keselamatan khuatir serangan yang mensasarkan mereka. Yang masih beroperasi hanyalah sebahagian kerja di pejabat-pejabat keselamatan. Tambah lagi, pengosongan turut dilakukan di garisan sempadan khasnya kawasan terowong bawah tanah yang juga khuatir menerima sebarang pengeboman di garisan sempadan. Sumber 12/10/2010, [jam 02.21 petang, Palestin] web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS