الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

US kutuk projek pembinaan penempatan Israel

10 Mac 2010

Senator kanan Amerika Syarikat(US), Joe Biden, mengutuk tindakan Israel yang mahu membina 1,600 unit perumahan baru di Timur al-Quds.

Gambar(web berita al-Jazeerah veri arab): Kiri, Senator kanan Amerika, Joe Biden dan kanan Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel.

Beliau yang begitu mengambil berat hubungan rapat Amerika-Israel selepas pertemuan dengan Benjamin Netanyahu di al-Quds awal selasa kelmarin, turut memberikan jaminan kepada Netanyahu bahawa Washington mengambil berat(komitmen) terhadap keselamatan Israel khususnya berhubung isu nuklear Iran.

Biden yang baru tiba hari ini di Ramallah, Tebing Barat, berkata; "Dalam hal keselamatan Israel, tiada sempadan antara kami (Amerika dan Israel). Jadi, atas alasan yang sama, isu program nuklear Iran terletak di bawah tanggungjawab kami".

Netanyahu yang terharu dengan kebaikan Amerika itu telah memuji Presiden Barack Obama, di atas keprihatinan beliau untuk mengukuhkan lagi ikatan antara negara mereka.

Tetapi setelah Israel merancang untuk meneruskan projek pembinaan kediaman di Ramat Shlomo dan Tebing Barat, Biden telah mengutuk tindakan tersebut sebagaimana dalam kenyataan beliau; "Saya membantah keputusan kerajaan Israel itu. Lebih-lebih lagi ianya seiring dengan rundingan damai Israel-Palestin yang baru dirancang. Tidak salah jika saya katakan tindakan ini secara tepatnya hanya mengundang kegagalan terhadap matlamat keamanan yang kita sama-sama harapkan. Sepatutnya kita lakukan perkara-perkara yang boleh memudahkan usaha rundingan (Israel-Palestin) ini, bukannya makin menyukarkan." katanya setelah sejam setengah tiba untuk makan malam bersama Netanyahu.

Ban Ki-Moon, Setiausaha Umum Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyokong kenyataan Biden yang menyelar perancangan Israel - menambah kawasan penempatan - dengan berkata "tindakan tersebut tidak sah di sisi undang-undang antarabangsa". Sumber 10/03/2010, web berita al-Jazeerah(versi english)

Read more...

Pertemuan tergempar wakil Arab

Sumber melaporkan pada jam 8.00 malam(waktu Mesir), pertemuan tergempar bagi peringkat wakil-wakil Negara Arab telah berlangsung 20 minit yang lalu di Kaherah.

Dinyatakan, pertemuan tersebut diadakan bagi membincangkan tentang ketetapan Israel yang mengumumkan pembinaan projek perumahan yang baru di Al-Quds.

Sebagaimana dilaporkan, pertemuan tergempar ini bukanlah untuk menetapkan sebarang pendirian mahupun keputusan tetapi untuk memberikan cadangan dari peringkat wakil-wakil Arab berhubung keputusan Israel. Sumber 10/03/2010, berita al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS