الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Banduan sertai perkhemahan musim panas di penjara Asda'

30 Jun 2012


Laporan jam 02:37 petang, waktu BaitulMaqdis
Jam 01:37 petang, waktu Kaherah

SEMENANJUNG GAZA - Panitia Tertinggi Perkhemahan Musim Panas 'سنحيا كراماً' di Khan Younis dengan kerjasama Badan Pembangunan Kemanusiaan dan Politik telah membuka ruang penyertaan program perkhemahan ini khusus kepada para banduan di penjara pusat yang terletak di sebelah barat Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza.  

Pengerusi program, Abdul Rauf Abdul Ghafour menyatakan, program perkhemahan bertujuan untuk mengetuk nilai moral dan akhlak kepada banduan kelas pertama serta memupuk kesedaran kepada mereka, juga memberi nilai pendidikan dan mengubah suasana penjara, tambahan pula untuk menyampaikan mesej tarbiyyah(didikan) dari agenda program.

Sementara itu, Ketua Panitia Tertinggi Perkhemahan Musim Panas di Khan Younis, Ismail Al-Astal menegaskan bahawa program seumpama ini yang dilangsungkan kepada para banduan adalah tertakluk dalam konteks sikap gerakan HAMAS yang merasai tanggungjawab terhadap kesemua lapisan peringkat dalam masyarakat Palestin. Jelas beliau, HAMAS tidak akan melupakan golongan yang tersisih ini dan panitia berusaha menunjukkan jalan mengubah perangai banduan serta mendidik mereka melalui mesej-mesej tarbiyyah dan keimanan, di samping bentuk-bentuk modul yang lain.

Tambah Ismail, "program ini juga untuk mewujudkan suasana baru kepada para banduan bagi merawat kesilapan yang dilakukan sendiri, bagaimanapun dalam kes jenayah para banduan boleh merawat dirinya sehingga menjadi insan yang baik dan memberi manfaat kepada masyarakatnya."

Program Perkhemahan Musim Panas khusus kepada banduan yang diadakan di Khan Younis ini adalah yang pertama di Semenanjung Gaza menyasarkan banduan kelas pertama. Sumber 30/06/2012, web berita Safa.ps

Read more...

Tangguh pertemuan Abbas dan Mofaz


Laporan jam 12:27 pagi, waktu BaitulMaqdis

'memang aib pemimpin 
kami sambut pembunuh'

RAMALLAH - Pertemuan antara Presiden Palestin, Mahmoud Abbas dengan Timbalan Perdana Menteri Israel, Shaul Mofaz yang dijadualkan berlangsung pada hari esok, Ahad telah ditangguhkan sehingga dimaklumkan kelak, demikian menurut sumber Palestin.

Jelas sumber berkenaan, penangguhan ini ekoran desakan penduduk Palestin yang membantah pertemuan antara dua pihak sewaktu ianya diumumkan pertemuan berkenaan akan diadakan di bandar Ramallah, Tebing Barat.

Sumber-sumber tertentu tidak mendedahkan sama ada pertemuan ini memang dibatalkan atau ditangguhkan pada hari lain, sementara itu, sumber yang lain menurut SAFA, boleh jadi, pertemuan ini diadakan pada waktu yang lain dan di tempat lain selain dari Ramallah, iaitu seperti di BaitulMaqdis atau luar tanah Palestin.

Bantahan terima lawatan Mofaz

Pada hari Khamis yang lalu, golongan aktivis muda mengadakan tunjuk perasaan di hadapan bangunan pejabat pendakwa raya Palestin di Ramallah menuntut untuk membicarkan Shaul Mofaz daripada menerima lawatan Mofaz. Para demonstran memegang banting-banting dan poster mengecam pertemuan yang bakal berlangsung, antara yang tertera, 'memang aib pemimpin kami sambut pembunuh'. Mereka turut mendesak agar menghormati darah para syuhadak.

Para demonstran menyerahkan memo bantahan kepada pendakwa raya, Ahmad Al-Mughni yang menggesa supaya meneliti rang undang-undang yang membolehkan Mofaz ditangkap serta dikeluarkan waran tangkap dengan mengungkapkan bahawa Mofaz merupakan wakil Israel yang terjebak dalam beberapa siri penyembelihan penduduk Palestin.

Sedemikian itu, perkumpulan 'Demi Maruah Palestin' mengajak penduduk-penduduk Palestin turut serta dalam perarakan rakyat pada hari ini bagi membantah pertemuan Abbas dan Mofaz.

"Perarakan ini bagi menyatakan bantahan keras kami yang tidak setuju pertemuan dengan bekas Menteri Perang(Pertahanan) Israel, iaitu Mofaz merupakan pembunuh dan dia sekarang adalah Timbalan Perdana Menteri Israel," petikan dari kenyataan perkumpulan berkenaan. Sumber 30/06/2012, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS