الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Bahan bakar Qatar tunggu keputusan Mesir bawa ke Gaza

07 Mei 2012

Laporan jam 05:59 petang, waktu BaitulMaqdis
Jam 04:59 petang, waktu Mesir

Peta: Kedudukan Terusan Suez dan Semenanjung Gaza
GAZA - Kementerian Luar Palestin di Semenanjung Gaza menyatakan bahan bakar yang berada dalam muatan kapal Qatar untuk dihantar ke Gaza masih berada di pelabuhan Suez sejak sepuluh hari yang lalu. Demikian itu, proses menanti keputusan dari pihak berkuasa Mesir untuk memulakan operasi perpindahan ke terminal Karem Abu Salem yang terletak di perlintasan(sempadan) tanah Semenanjung Gaza dengan tanah jajahan 1948.

Laluan Terusan Suez
Dalam kenyataan rasmi hari ini, Kementerian Luar menyebutkan bahawa sepanjang menghubungi pihak-pihak berautoriti, segala proses telah disusun atur bagi membawa bahan bakar ke Semenanjung Gaza.

Kementerian Luar Palestin mengungkapkan harapannya agar pihak berkuasa Mesir mempercepatkan taklimat untuk menggerakkan operasi perpindaha(pengangkutan) bahan bakar memandangkan sekiranya lambat tiba, krisis bekalan elektrik di Semenanjung Gaza akan terjejas lebih teruk.

Jelas lagi, kedudukan bekalan elektrik di Semenanjung Gaza telah beralih kepada peringkat yang bahaya dan kesan sebaliknya menyebabkan penduduk Palestin di Gaza bertambah sengsara, khususnya kata Kementerian Luar, Gaza pada waktu ini berhadapan dengan musim peperiksaan yang melibatkan lebih setengah juta pelajar.

Kaitan berita:

Negara Qatar telah menyumbang 25 ribu tan bahan bakar yang dibawa dengan sebuah kapal untuk memulihkan Semenanjung Gaza yang dihuni krisis bahan api sejak tiga bulan yang lalu. Berikutan itu, krisis ini telah mengakibatkan semua kawasan-kawasan di Semenanjung Gaza terputus bekalan elektrik dan menjejaskan keseluruhan prasarana hidup. Sumber 07/05/2012, web berita Safa.ps dan Paltimes.net

Read more...

Empat lagi tahanan mogok lapar diasingkan dalam penjara Jalama


Laporan jam 03.52 petang, waktu BaitulMaqdis
jam 02.52 petang, waktu Mesir

JENIN - Jabatan Penjara Israel(Israel Prison Service) telah mengasingkan empat lagi tahanan mogok lapar yang meringkuk dalam penjara Jalama. Keempat-empat tahanan ini merupakan penggerak jawatankuasa mogok dipindahkan ke sel kurungan berasingan(seorang diri) sebagai tindakan hukuman.

Menukil keterangan media peguam bela, Hanan Al-Khatib sebaik sahaja dibenarkan melawat anak guamnya, kata beliau,  keempat-empat tahanan yang mogok lapar, Mu'tasim Samara dari gerakan HAMAS, Bassam Abu 'Akr dari gerakan JIHAD ISLAMI, Yaaser Mush'atiy dari GERAKAN PERTAHANAN RAKYAT, dan Ahmad Abu Khidr dari gerakan FATAH.

Beliau menyatakan, Jabatan Penjara telah memberikan manisan(kuih-muih arab yang disaluti manisan) dan buah-buahan kepada para tahanan yang mogok lapar supaya dapat membawa mereka ke poliklinik dan bertujuan untuk membuatkan mereka menghentikan mogok, namun, para tahanan terbabit enggan menerima pemberian tersebut. Kini, keempat-empat mereka menghadapi krisis kesihatan yang amat meruncing.

Beliau menegaskan, para tahanan nekad meneruskan mogok lapar sehinggalah ditunaikan semua tuntutan gerakan tahanan terutama tahanan yang diasingkan(tahanan seorang diri).

Berhubung mogok lapar, sebuah media Israel, 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) dalam laporannya menyebut bahawa mogok lapar yang dilakukan oleh para tahanan Palestin secara berterusan hingga ke hari dua puluh satu berturut-turut boleh mengakibatkan salah seorang dari mereka maut dan hal ini akan membuatkan rantau ini menjadi tegang. Sumber 07/05/2012, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS