الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Haniyeh tiba di Turki

01 Januari 2012

Laporan jam 03:36 petang, waktu Palestin
Jam 03:36 petang, waktu Mesir
Jam 03:36 petang, waktu Istanbul/Ankara

ANKARA - Ketibaan Perdana Menteri Palestin, Ismail Haniyeh(ketua kerajaan Palestin di Gaza) dan delegasinya di ibukota Ankara, Turki telah disambut delegasi kerajaan Turki. Demikian itu, sebagai penghormatan sebelum pertemuan antara Haniyeh dengan Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdoğan.

Beliau bersama rombongan rasmi kerajaan Palestin Gaza tiba di Turki pada pagi Ahad, 01/01/2012 yang merupakan destinasi ketiga lawatan rasmi ke negara luas, setelahmana beberapa hari sebelum ini berada di Sudan.

Menurut laporan dari agensi berita rasmi Turki, sebaik ketibaan Haniyeh, pertemuan dengan Perdana Menteri Turki diadakan selepas waktu tengahari di kediaman Perdana Menteri di Istanbul.

Sebagaimana disebutkan, pertemuan tersebut akan membincangkan beberapa perkara penting, salah satunya mengenai usaha membaik pulih hubungan dalaman Palestin antara gerakan HAMAS dan FATAH.

Menukil dari web berita 'HURRIYET' Turki, Ismail Haniyeh turut dijadualkan bertemu dengan pemimpin NGO muslim yang menguruskan penghantaran bantuan kemanusiaan ke Gaza melalui armada pembebasan(Freedom Flotilla) yang diserang tentera laut zionis pada pertengahan tahun 2010. Sumber 01/01/2012, web berita Paltimes.net dan web berita hurriyetdailynews.com

Capaian sumber berita Turki:

1. Gaza's Hamas premier visits Turkey
2. Gaza's Hamas premier visits Turkey

Di bawah, rakaman gambar ketibaan Haniyeh ke Turki


Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS