الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

HAMAS gesa minta sokongan ketenteraan kepada penduduk Palestin

08 Mei 2012

Laporan jam 01:34 petang, waktu BaitulMaqdis
Jam 12:34 petang, waktu Mesir

Sami Abu Zuhri
GAZA - Gerakan HAMAS menggesa umat Islam dan bangsa Arab agar menyumbang dari segala bentuk mekanisme termasuklah sokongan ketenteraan sebagai tindak balas sokongan ketenteraan yang diberikan oleh Amerika Syarikat kepada rejim zionis(Israel).

Jurucakap HAMAS, Sami Abu Zuhri dalam salinan kenyataan rasmi beliau hari ini yang disampaikan kepada agensi berita SAFA berkata, "bantuan kewangan dan ketenteraan yang disumbangkan oleh Amerika Syarikat baru-baru ini yang berjumlah USD 1 bilion menjadi perkara yang dibolehkan Amerika malahan ia merangsang serangan-serangan ke atas penduduk Palestin, jelas lagi, ini adalah sokongan mutlak(sebelah pihak) Amerika kepada Israel berbanding ke atas kepentingan-kepentingan Palestin dan Arab."

Iron Dome
Gerakan HAMAS menilai bahawa tindak balas dari jenayah seumpama ini mestilah dengan cara yang sama iaitu membuka lagi seluas-luas ruang bantuan dan sokongan Arab kepada penduduk Palestin, sama ada peringkat rasmi mahupun masyarakat dengan turut memberikan sokongan ketenteraan.

Berhubung kenyataan jurucakap HAMAS, pada petang semalam(Isnin), Kongres Amerika Syarikat(United States Congress) telah meluluskan bantuan kewangan berjumlah USD 1 bilion kepada kerajaan rejim zionis bagi meningkatkan kemampuan sistem penangkis roket(Iron Dome) yang digunakan untuk menangkis serangan roket jarak dekat. 

Memetik dari web berita Israel 'وللا', seorang anggota Kongres Amerika Syarikat, Steve Rothman berkata, "Kongres Amerika Syarikat telah pun meluluskan bantuan kewangan berjumlah USD 947 juta kepada Israel untuk mengembangkan peningkatan sistem penangkis roket." 
Kenyataan Steve. Rujuk di sini
Steve Rothman
Jelas Steve, Amerika Syarikat melihat bahawa sistem penangkis roket ini merupakan perantaraan yang berjaya bagi melindungi warga Israel daripada serangan-serangan roket yang dilancarkan anggota pejuang Palestin dari Semenanjung Gaza. 

Pada April tahun ini juga, Amerika Syarikat telah menyalurkan bantuan kewangan kepada rejim zionis bernilai USD680 juta bertujuan mengembangkan taraf sistem penangkis roket(Iron Dome). Sumber 08/05/2012, web berita Safa.ps

Iron Dome (sistem penangkis roket : القبة الحديدية)


Read more...

[Gambar] Sekitar BaitulMaqdis

Paparan gambar sekitar BaitulMaqdis ini diperolehi daripada sister Mahnoor. Walaupun isu lawatan ke BaitulMaqdis menjadi babak perselisihan pendapat dari kalangan ulama, sama ada mengharuskan ataupun tidak membenarkan lawatan selagi berada bawah jajahan Israel, isu penindasan di BaitulMaqdis tetap menjadi perhatian dan sesekali tidak akan dilupakan sehinggalah tibanya waktu pembebasan Al-Aqsa dan BaitulMaqdis. Kami(komuniti Mini-Pavilion, 'From Palestine With Love') mengucapkan jutaan terima kasih kepada sister Mahnoor yang menyumbang beberapa keping foto buat tatapan pengunjung blog ini.

Batu yang terpancar air selepas diketuk oleh Nabi Musa A.S
menggunakan tongkat baginda bagi mengubat dahaga kaum
baginda pada waktu itu.
Laluan ke Tembok Al-Buraq
Musolla bawah Masjid Al-Aqsa
Bahagian bawah Qubbah As-Sakhrah
Bahagian dalam Qubbah As-Sakhrah
Sebuah dari penempatan haram Israel yang tersergam indah
di atas sebuah tanah yang dirampas
Perkarangan Qubbah As-Sakhrah
Seorang kanak-kanak Palestin
Warga haram Israel di kawasan berhampiran Tembok Al-Buraq
Sekolah di sekitar Masjid Al-Aqsa
Sisa kelongsong bom-bom dan peluru yang menyasarkan penduduk Palestin
Bahagian dalam Masjid Al-Aqsa
Al-Aqsa pada waktu malam
Pemandangan dari hadapan Tembok Al-Buraq.
Israel mendakwanya ia adalah tembok ratapan
Wanita Palestin diajar cara mematahkan provokasi Israel
Selamat datang ke BaitulMaqdis

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS