الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ketua pembangkang Knesset bidas Netanyahu

24 Mei 2011

Laporan jam 01.38 pagi, Palestin/Mekah
Jam 12.38 pagi, Mesir

WASHINGTON - Ketua pembangkang parlimen Knesset rejim zionis, Tzipi Livni telah membidas sikap Perdana Menteri rejim zionis, Benjamin Netanyahu dalam ucapan malam tadi serta menggesa sambung semula rundingan dengan Palestin. Nyata Livni, apapun langsung tidak dapat diterima jika hanya berdiri tanpa bertindak.

Gambar(arkib): Tzipi Livni, bekas Menteri Luar rejim zionis selaku ketua pembangkang di Knesset mengetuai parti Kadima, haluan kiri.

Ketika menyampaikan ucapan di hadapan para peserta persidangan pelobi Israel, American Israel Public Affairs Committee(AIPAC) di Washington malam tadi, kata Livni, "sekiranya rundingan dengan Palestin disambung semula, sudah pasti perbincangan yang diusahakan oleh Palestin di Perhimpunan Agung PBB nanti untuk mendapatkan pengiktirafan Negara Palestin akan ditangguhkan."

Livni berkata lagi, "seharusnya Israel dan Amerika Syarikat telah mencapai persetujuan yang disepakati bersama dari balik tabir lagi dan bukannya ketika membuat ucapan di khalayak ramai."

Gambar: Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri rejim zionis selaku Presiden parti Likud, haluan kanan.

Bekas Menteri Luar rejim zionis itu menyatakan, "waktu ini adanya pihak pelampau yang sedang berusaha mengambil peluang ke atas situasi yang berlaku di rantau ini demi dapat menyingkirkan kewujudan Negara Israel," lantaran sedemikian, tambah Livni, bahawa Israel tetap kuat dengan hanya memadai menetapkan keputusan-keputusan yang diperlukan.

Web rasmi AIPAC, sila klik di banner.

Tema AIPAC pada tahun ini, menurut web rasminya, 'U.S. and Israel: Better Together' disertai lebih 10,000 pro Israel dari 50 buah Negara. Sumber 24/05/2011, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS