الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel tangkap 3 Palestin, Pihak Keselamatan Palestin culik 3 anggota HAMAS

31 Januari 2010

Sumber melaporkan sepasukan tentera penjajah menangkap 3 penduduk Palestin di timur Khalil.

Sementara itu, sumber lain menyatakan Pihak Keamanan Palestin(bawah Presiden Mahmoud Abbas) dalam operasi menentang pengikut HAMAS di Tebing Barat telah menculik 3 anggota HAMAS dari Ramallah, Tulkram dan Khalil. Sumber 31/01/2010, berita al-Jazeerah dan web berita aqsatv.ps

Read more...

Mesir tangkap seorang Penguatkuasa Keamanan Gaza

Sumber keamanan menyatakan, Pihak Berkuasa Mesir telah memberkas seorang penguatkuasa keamanan, Kerajaan Palestin Gaza.

Leftenan Muda, Ibrahim Abu Ma'ruf ditangkap ketika dalam perjalanan pulang dari Kaherah ke Gaza yang menemani bapanya menjalani rawatan. Dijelaskan, sebaik sahaja tiba di sempadan Rafah untuk memasuki Rafah Gaza, hanya bapanya sahaja dibenarkan melintasi sempadan dan memasuki tanah Palestin(Gaza).

Agensi berita menyatakan sumber dari wakil Kerajaan Palestin Gaza berkata, Pihak Berkuasa Mesir telah menahan Abu Ma'ruf dan tidak dibenarkan pulang ke Gaza bersama bapanya.

Sumber menyatakan, Pihak Keamanan Mesir telah meletakkan nama Abu Ma'ruf dalam 'senarai hitam' yang dikaitkan ketika kejadian peruntuhan tembok sempadan antara Gaza-Mesir.

Selain itu, sumber lain menyatakan tidak ada keterangan yang melaporkan penahanan Abu Ma'ruf dikaitkan dengan satu insiden yang menyebabkan kematian seorang tentera Mesir, Ahmad sya'ban akibat ditembak dari pihak Palestin.

Sementara itu, 'Lajnah Simpati bersama Aiman Naufal' telah mengecam keras dengan penahanan Abu Ma'ruf. Lajnah tersebut menyatakan, penahanan tersebut 'melanggar undang-undang'. Dalam masa yang sama, keluarga Abu Ma'ruf merayu Pihak Berkuasa Mesir agar membebaskan segera Abu Ma'ruf.

Memetik kenyataan dari sebuah Pusat Penerangan Palestin yang rapat dengan HAMAS, sumber dari Muhammad Ma'ruf berkata, saudaranya(Abu Ma'ruf 35 tahun) tidak ada sebarang tindakan yang melanggar keamanan Mesir, malah telah berkali-kali Abu Ma'ruf menemani bapanya membuat rawatan di Mesir.

Muhammad menjelaskan, Abu Ma'ruf tidak ada kaitan langsung dalam kejadian yang meletus antara Pasukan Keselamatan Mesir dengan penduduk Palestin di garisan sempadan Gaza-Mesir.

Abu Ma'ruf menemani bapanya ke Mesir pada 5 Januari lalu, iaitu sebelum berlakunya pergelutan di garisan sempadan Palestin-Mesir. Sumber 31/01/2010, suratkhabar Misril-Youm dan web berita al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS