الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ceroboh, tangkap Palestin di BaitulMaqdis

30 Januari 2012

Laporan jam 09:57 pagi, waktu Palestin
Jam 09:57 pagi, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Sepasukan pihak berkuasa penjajah menceroboh lagi kampung 'Isawiyah yang terletak dari arah timur laut BaitulMaqdis(Al-Quds). Sehingga kini, nama-nama pemuda Palestin yang ditangkap dalam operasi penjajah di kampung berkenaan belum diketahui.

Saksi kejadian berkata kepada agensi berita SAFA, helikopter penjajah turut meninjau dari ruang udara pada tahap ketinggian yang sederhana ketika operasi ini dijalankan.

SAFA melaporkan, selepas pertengahan malam semalam, tentera penjajah mengepung kawasan perumahan 'Abid, kemudian menggeledah rumah penduduk yang dikenali Ali 'Abid serta mengheret mangsa keluar dari rumahnya. Bagaimanapun ketika kejadian, seorang dari pegawai tentera penjajah memberi arahan supaya lepaskan mangsa kerana dia bukanlah suspek yang dikehendaki.

Tambahan dari saksi, kanak-kanak Palestin di perumahan terbabit diselubungi ketakutan ekoran tembakan bom gas dan bom bunyi(sound bomb) yang dilepaskan oleh pihak berkuasa penjajah tanpa sebarang punca yang wajar.

Penduduk-penduduk kampung berkenaan turut menceritakan bahawa kewujudan sekumpulan unit gempur dari pihak berkuasa penjajah yang akan menyelinap masuk dalam kalangan pemuda-pemuda Palestin sekiranya pertempuran meletus atau ada sebarang usaha untuk menghadang pihak berkuasa penjajah. Sumber 30/01/2012, web berita Safa.ps

Read more...

Rejim penjajah tangkap 14 Palestin di Tebing Barat

Laporan jam 08:58 pagi, waktu Palestin
Jam 08:58 pagi, waktu Mesir

TEBING BARAT - Seramai 14 penduduk Palestin telah ditangkap awal pagi ini(Isnin, 30/01/2012) dalam beberapa operasi serbuan yang dilancarkan oleh tentera rejim penjajah di kawasan-kawasan Palestin, Tebing Barat.

Radio berita versi hebrew menerangkan bahawa sejak dari malam semalam, tentera telah merempuh masuk ke beberapa buah daerah dan bandar-bandar di Tebing Barat serta menggeledah rumah-rumah Palestin. Selepas itu, tentera penjajah menangkap 14 penduduk Palestin yang disifatkan mereka ini 'dikehendaki'.

Perincian kejadian dari siaran berita 10 Israel berkata, 11 penduduk Palestin yang ditangkap selepas tentera menyerbu masuk ke Bethlehem, sementara dua lagi yang ditangkap di bandar Jenin dan seorang lagi penduduk Palestin ditangkap berhampiran bandar Ramallah.

Menurut sumber, kesemua yang ditangkap telah dibawa ke badan keselamatan penjajah yang dikhususkan untuk soal siasat.

Berhubung operasi serbuan penjajah di Jenin, sumber tempatan berkata, lebih 10 buah jentera perang rejim penjajah mengepung sebuah rumah Palestin di pertengahan simpang bandar Jenin dan menangkap seorang penduduk Palestin, Saleh Muhammad Ali Al-Qaisi, 33.

Jelas sumber lagi, tentera-tentera rejim penjajah turut mengepung rumah Palestin yang berada bertentangan dengan persimpangan tersebut serta menggeledah dalam rumah.

Begitu juga keadaan di Mukhayyam Jenin, tentera penjajah menceroboh masuk ke dalam kawasan awal pagi ini. Kelibat tentera penjajah yang bertebaran turut memasang intipan, tambahan lagi, tentera penjajah melepaskan bertubi-tubi tembakan.

Kejadian yang dilaporkan awal pagi ini, tentera rejim penjajah juga mengadakan sekatan tentera di jambatan Halhoul, utara bandar Khalil. Mana-mana penduduk Palestin yang menyeberangi jambatan berkenaan telah diperiksa identiti mereka. Sumber 30/01/2012, web berita Safa.ps dan web berita Paltimes.net

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS