الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

155 pulang ke Gaza semalam

23 April 2010

RAFAH - Badan pengurusan sempadan dan perlintas, Kerajaan Palestin Gaza mengumumkan 155 penduduk Palestin telah pulang semula ke Gaza semalam melalui sempadan Rafah Mesir-Gaza.

Badan tersebut menyatakan, 'sebahagian besar penduduk Palestin yang pulang ke Gaza setelah selesai menjalani rawatan di hospital-hospital Mesir'.

Tambahan lagi, sejumlah yang pulang ke Gaza adalah yang terperangkap sebelum ini dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah.

Pihak berkuasa Mesir menutup sempadan Rafah itu semenjak HAMAS menguasai Semenanjung Gaza pada Jun 2007. Mesir juga membantah permintaan membukanya melainkan setelah mengikut perjanjian sempadan tahun 2005. Bagaimanapun, pembukaan sempadan tersebut secara berkecuali kepada pesakit dan yang memerlukan bantuan kemanusiaan. Sumber 23/04/2010, web berita safa.ps

Read more...

Lagi 7 Palestin ditangkap, 6 penunjuk perasaan ditangkap, penjajah sedia roboh Masjid Sohwah Islamiah

Menurut sumber berita Al-Jazeerah, tentera penjajah menangkap 7 penduduk Palestin di Tebing Barat.

Semalam(khamis), sumber Palestin menyatakan sepasukan tentera penjajah memberkas 6 aktivis asing yang turut menyertai satu perarakan aman yang diadakan di bandar Bet Jala, Bet Lehem. Perarakan itu adalah usaha mengutuk tindakan penjajah yang meratakan tanah Palestin bagi mendirikan tembok pemisah.

Sementara itu, sumber lain melaporkan, tentera penjajah bersiap sedia merobohkan masjid Sohwah Islamiah yang terletak di bandar Raht dalam garisan hijau dengan dakwaan masjid itu dibina tanpa mendapat kelulusan.

Berikutan itu, Kementerian Dalam Negeri Israel telah menyiapkan satu batalion unit polis yang terdiri dari 1000 anggota, di samping 2 buah helikopter yang mengawal dari udara dan berpuluh buah jentera lain bagi melindungi buldozer Israel ketika merobohkan masjid itu. Sumber 23/04/2010, berita Al-Jazeerah, web berita islamtoday.net(22/04/2010) dan suratkhabar Al-Ahram(Mesir)

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS