الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Meshaal tiba di Kaherah jumpa Abbas

21 Disember 2011

Laporan jam 07:20 malam, waktu Palestin(Baitul Maqdis)
Jam 06:20 malam, waktu Mesir

Ketua Biro Politik HAMAS, Khaled Meshaal telah tiba di Kaherah petang tadi dan sumber dari kedua belah pihak, HAMAS dan FATAH bahawa Meshaal berjumpa dengan Mahmoud Abbas, Presiden Palestin selaku Presiden gerakan FATAH malam ini di Kaherah, Mesir. Tambahan sumber, Abbas telah tiba di Kaherah pada petang tadi setelahmana mengadakan kunjungan rasmi ke Turki yang berakhir pada petang Rabu, 21/12/2011.

Gambar(arkib): Meshaal, kiri dan Abbas di sebelah kanan dalam pertemuan yang lalu.

Memetik laporan dari Pusat Media Palestin, salah seorang dari pemimpin HAMAS berkata, satu pertemuan yang melibatkan Meshaal dan Abbas akan diadakan malam ini pada jam 07:30 malam di Kaherah bagi meneliti perkembangan usaha baik pulih dalaman Palestin(sumber lain menyebut perdamaian Palestin/rekonsilisi) yang sebahagian besarnya telah tercapai untuk perlaksanaan.

Semalam, kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin(media lain menyebut kumpulan pemisah Palestin) telah bertemu dalam satu perjumpaan bawah seliaan pihak Mesir di Kaherah. Di dalam perjumpaan yang berlangsung selama beberapa jam telah menyetujui mekanisme perlaksanaan dari persepakatan nasional, dan sebagaimana yang dinantikan, pada keesokan hari, 22/12/2011, satu perjumpaan yang melibatkan para pemegang amanah kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin akan berlangsung di Kaherah bagi membincangkan mengenai Munaẓẓamat at-Taḥrīr al-Filasṭīniyyah/PLO (Palestine Liberation Organization atau منظمة التحرير الفلسطينية), dan turut dihadiri Abbas dan Meshaal. Sumber 21/12/2011, web berita Paltimes.net dan web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS