الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Karikatur: Gaza 2011

30 Disember 2010

Jenguk nasib mereka ...

2011 bakal tiba, namun masih adakah harapan mengubah keadaan mereka tatkala sekatan zalim pada tahun 2010 membedil kebebasan mereka hatta ketika merangkak di dalam terowong juga tidak terlepas. Ketika mencari cahaya keluar, datang peluru menghinggapi lubang-lubang terowong bawah tanah. Agak bernasib baik jika terlepas, paling menyedihkan 'garisan merah' pula menanti di hadapan. Jika jirannya di sempadan tidak menolong, siapa lagi?

Tak mengapalah jika tidak mahu menolong, biarkan Gaza sebegitu..peganglah dengan janji-janji penipu. Kelak nanti, generasi pada masa depan bertanya, siapa yang menyekat saudara kita di Gaza? Moga kita(pembaca-pembaca) jawablah dengan jujur dan jangan mencari helah untuk menipu.


Bahagialah mereka dengan janji

Ketika rancak mengingati ulangtahun ke-2 serangan ganas zionis di Gaza, mereka di Gaza tetap gelak ketawa membuktikan mereka tabah hadapi perang sambil menyahut bahawa kami tak gentar untuk menghadapi serangan terbaru zionis. Dari sayap-sayap tentera pejuang hinggalah ke pemimpin utama mengakui mereka bersedia hadapi. Biarpun, ada yang kehilangan keluarga, anggota tubuh dirampas apache zionis, ada yang dibenam dengan kereta kebal..tetapi mereka tidak mengungkit janji-janji yang dinyanyikan penuh merdu ketikamana perang berlabuh pergi masa lalu. Apa yang selalu penduduk Gaza sebut adalah mohon sekatan dibuka, dibuang, bebaskan sekatan, patahkan sekatan dan seumpamanya. Nampaknya, nyanyian merdu itu tidak lagi kedengaran tetapi nadanya pula berbunyi tika dondangan lagu dari zionis bergema.

Tidak henti-henti nyanyian 'melonggarkan sekatan' ke atas Gaza dimainkan, namun senyap kembali, kesannya sekatan masih menyelubungi Gaza. Semua orang tahu zionis itu sering menipu dan melanggar janji. Jadi, janji-janji untuk membangungkan semula Gaza yang dipersetujui US, EU, PBB, dan Negara-negara Arab termasuk lain-lain Negara juga menipu?

Sumber karikatur, web berita Al-Jazeerah

Read more...

Zionis tangkap 6 Palestin

Laporan asal jam 07.00 malam, waktu Palestin

TEBING BARAT - Awal pagi tadi, sepasukan tentera rejim zionis menangkap 6 penduduk Palestin atas dakwaan 'dikehendaki'.

Gambar(arkib safa): Hampir setiap hari, tentera zionis menangkap penduduk Palestin di Tebing Barat.

Menurut radio zionis, penduduk Palestin yang ditangkap dalam operasi tersebut dari dua buah wilayah, Bet Lehem dan Tulkarm.

Jelas sumber itu lagi bahawa kesemua yang ditangkap ke bahagian keamaan untuk siasatan. Sumber 30/12/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS