الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Khartoum: Seorang maut sebuah kereta dibom Israel

22 Mei 2012


Laporan jam 09:20 malam, waktu BaitulMaqdis
Jam 08:20 malam, waktu Mesir

Menteri Luar Sudan pada petang tadi menuduh rejim zionis mengebom sebuah kereta persendirian rakyat Sudan di jalan masuk bandar Port Sudan, lantas mengakibatkan seorang rakyat Sudan maut.

Port Sudan
Menurut Menteri Luar berkenaan menyebut, cara yang sama juga hasil dari letupan yang telah dilakukan oleh negara zionis di kawasan Laut Merah sebelum ini. Berhubung serangan ini, pihak berkuasa Sudan menyiasat situasi kejadian.

Agensi berita menukil dari saksi, kata mereka memberi isyarat kereta terbabit dibom dari udara ekoran lokasi yang dibom terbentuk kawah.

Sumber dari polis Sudan pula berkata, rakyat Sudan yang maut itu dikenali Naseer Audhullah, 65 seorang ahli perniagaan.

Memetik berita Israel dari YEDIOTH AHRONOTH(YNET) telah mendakwa bahawa seorang rakyat Sudan yang terbunuh adalah peniaga senjata, dan sudah lama kawasan di sebelah timur Sudan digunakan untuk menyeludup senjata ke Semenanjung Gaza melalui Sinai.

Hal ini mengingatkan kepada satu kejadian pengeboman di Port Sudan pada bulan April tahun lepas, Sudan berkata, dalam pengeboman itu, dua orang terbunuh dalam satu serangan pengeboman yang menyasarkan kenderaan mereka dan terus menuding perkara ini kepada Israel. Dari sudut lain, Israel enggan memberi respon balas berhubung tuduhan sepertimana Israel juga enggan menjawab dalam tuduhan yang lalu dalam situasi serangan yang sama telah berlaku di sebelah timur Sudan pada tahun 2009. Sumber 22/05/2012, web berita Paltimes.net

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS