الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

HAMAS tingkat keupayaan serangan roket - Media Israel

31 Ogos 2010

AL-QUDS, - Sebuah media Israel 'Yediot Ahronot' melaporkan hari ini bahawa gerakan HAMAS di Semenanjung Gaza telah meningkatkan keupayaan roket buatan tempatan yang mampu menjangkau hampir 80 kilometer(km) jarak serangan.

Gambar(arkib safa): Sekatan Israel ke atas Gaza juga didakwa untuk mengekang pembuatan senjata di Gaza.

Jelas akhbar tersebut, sejak akhir-akhir ini HAMAS telah melakukan beberapa siri ujian peluru roketnya, iaitu FAJAR sejauh hampir 80 km dan ia merupakan roket yang lebih terkini.

Alex Feshman, seorang penganalisis ketenteraan Israel menyebut kepada media Israel, 'ujian yang dijalankan HAMAS berjaya dan menunjukkan beberapa bulan akan datang, tiba pula peringkat untuk penghasilan dan pengeluaran peluru roket jarak jauh sehingga mencecah ke Kafar Saba, Ra'anana, Hertzeliya, atau Kafar Shamarayaho.'

Peta di sebelah menunjukkan kedudukan bandar utama rejim zionis, Tel-Aviv.

Jelas Alex lagi, "pada dekad ini, perkembangan kemajuan yang ketara dicapai oleh HAMAS dalam sektor roket telah menimbulkan kebimbangan kepada Israel malah ia menjadi ancaman yang cukup nyata, mungkin dalam waktu terdekat ini, peluru roket HAMAS akan mengancam Tel-Aviv serta keseluruhan bandar-bandar besar yang berada di sekitarnya."

Yediot Ahronot menyebut, "jika kita melihat realiti sebenar, pada permulaan kemunculan roket Al-Qassam yang digunakan HAMAS pada 10 tahun yang lalu, jaraknya tidak pun mencecah 1.5 kilometer, tetapi hari ini apa yang kita lihat adalah lonjakan teknologi yang semakin berkembang serta nampak perubahan yang berlaku."

Menurut Yediot lagi, "sekiranya perkembangan roket HAMAS ini terus berterusan seperti yang ditunjukkan sekarang, maka tidaklah ia mengambil waktu yang lama sehingga HAMAS dapat mensasarkan lokasi serangannya yang terletak di kawasan utara Tel-Aviv."

Media Israel tersebut turut menyatakan, ketika ini, peluru roket yang dimiliki HAMAS iaitu model FAJAR-5 dapat menjangkau jarak serangan sejauh 70 km.

Lakaran peta(arkib): Peta sebelah menunjukkan anggaran kemampuan serangan roket pejuang Palestin ketika perang lalu - akhir Disember 2008, awal Januari 2009 - yang mampu mencecah sejauh 45 km. Ada penganalisis perang yang membuat bacaan bahawa barangkali pejuang Palestin di Gaza ada memiliki roket jarak jauh dari anggaran yang dibuat, dan sudah tentu akan mengancam tempat dan lokasi utama di Israel.

Sesungguhnya roket-roket HAMAS yang lebih terkini serta jarak jauh adalah hasil kemajuan cemerlang saintis yang berkhidmat dengan HAMAS. Malah, kemajuan itu turut dibantu Pusat-pusat kajian Arab dari berbagai Negara di Timur Tengah, dakwa Yediot Ahronot. Sumber 31/08/2010, web berita safa.ps

[MAP] Pihak MAP tidak berniat untuk menimbulkan apa-apa tanggapan berdasarkan laporan dari media Israel yang melaporkan tentang perkembangan roket pejuang Palestin di Gaza, sinonim dengan gerakan HAMAS. Tetapi, memandangkan situasi yang berlaku, maka MAP rasa perlu lampirkan juga untuk merancakkan bacaan politik kerana ia menyentuh 'sekatan Israel ke atas Gaza'. Kami menyimpulkan, laporan media Israel ini kepada beberapa isu yang berkait:

1. Sekatan Israel ke atas Gaza

Setelah tragedi buruk serangan berdarah yang menimpa freedom flotilla pada 31 Mei 2010, maka seluruh dunia menyergah Israel serta memaksa Israel mengambil tindakan dengan mengeluarkan ketetapan untuk melonggarkan sekatan, meskipun dia tidak bertindak sebagaimana yang dia perkatakan. Dalam masa yang sama, Mesir turut membuka sempadan Rafah. Namun, untuk memperketatkan semula sekatan, maka Israel perlukan alasan dan sebab. Lalu, Israel kemukakan laporan-laporan mengenai perkembangan serangan roket dan ancaman pejuang Palestin ke atasnya. Dalam hal ini, rejim zionis membuat perencanaan supaya apa-apa yang timbul memberikan keuntungan kepadanya. Kemungkinan selepas ini, rejim zionis akan menghadkan semula barangan-barangan ke Gaza atau mengurangkan kemasukan trak, treler atau lori membawa bantuan ke Gaza. Di samping itu, bekalan elektrik Gaza juga akan berkurangan walaupun pada sediakala telah berkurangan kerana alasan Israel terancam.

Begitu juga, terowong-terowong bawah tanah yang kini terus diburu Pihak Keselamatan Mesir dari semasa ke semasa. Laporan terkini, kempen pengoperasian terus rancak bagi melenyapkan jalan-jalan masuk ke Gaza melalui bawah tanah kononnya mengekang penyeludupan senjata ke Gaza. Apabila menyentuh keamanan Israel, maka pengoperasian ini akan lebih digiatkan walaupun pada hakikat kebanyakan terowong digunakan untuk menyalurkan barang-barang keperluan penduduk Gaza. Tambahan pula, apa yang membimbangkan adalah tembok keluli yang diharapkan menjadi benteng menghalang aktiviti terowong bawah tanah telah ditembusi.

2. Kelemahan sistem pertahanan udara Israel

Tidak dapat dinafikan, walaupun Israel mempunyai kelengkapan logistik peperangan yang canggih, namun ruang udaranya masih terdedah kepada serangan roket pejuang Palestin. Dalam analisis yang dibuat oleh Safwat Zayyad, seorang penganalisis ketenteraan membuat penilaian kemampuan ketenteraan pejuang Palestin Gaza. Lebih menonjol adalah serangan roket yang begitu menakutkan Israel. Rejim zionis telah berkali-kali menjalankan eksperimen dan ujian-ujian bagi menentang serangan yang datang dari arah Gaza, tetapi kos belanja terlalu tinggi sehinggakan memaksa Presiden Amerika Syarikat memohon peruntukan dari kongres Amerika untuk menampung belanja sistem pertahanan, sama ada tembakan laser atau peluru penangkis roket. Berikutan itu, rejim zionis juga menerima tekanan dalaman kerana tidak mampu mempertahankan keamanannya. Maka, dengan laporan sedemikian boleh menjadi bantuan tambahan(+ sokongan) mengalihkan isu sebenar serta pihak antarabangsa akan terus menyokong Israel zionis. Kesannya, sekatan akan terus meningkat ke atas Palestin di Gaza. Lebih-lebih lagi dari sudut politik.

Namun, jika laporan Israel itu hampir tepat atau memang HAMAS telah berupaya meningkatkan keupayaan roketnya, barangkali Safwat Zayyad turut menyokong laporan itu kerana berdasarkan kemampuan HAMAS ketika perang tahun lalu yang memiliki roket jenis grad jarak jauh dan sehingga kini pun, HAMAS mampu mempertahankan Semenanjung Gaza dari ancaman-ancaman zionis.

3. Keselamatan serantau

Sekatan laut, sempadan-sempadan Negara yang berjiran, laut teluk dan udara terus tertakluk kepada perjanjian keselamatan yang dimeterai oleh bekas Menteri Luar Israel, Tsipi Livni dan Condolezza Rice, bekas Menteri Luar US semasa di akhir Israel zionis menyerang Gaza tahun lepas. Perjanjian tersebut mengawal semua laluan masuk ke Gaza dengan peruntukan undang-undang yang menyulitkan. Tidak mustahil, jika barat akan mengawal pergerakan NGO-ngo yang dianggap kumpulan sokongan kepada Gaza dan juga disebut oleh zionis Israel kumpulan sokongan yang membantu HAMAS.

Read more...

Mesir rampas ‘sempadan senjata Gaza’

Kerajaan Mesir telah mengumumkan satu kempen pengoperasian untuk ‘membersihkan’ semenanjung Sinai yang menjadi sempadan senjata untuk Semenanjung Gaza.

Peta(Al-Jazeerah): Semenanjung Sinai bersempadan dengan Gaza dari sebelah utara.

Berikutan itu, kerajaan Mesir telah menahan 3 individu yang dipercayai terlibat dengan penyeludupan senjata ke Semenanjung Gaza setelah empat gudang senjata ditemui di Semenanjung Sinai.

Pihak Keselamatan telah membuat beberapa siri serbuan di Semenanjung Sinai pada hari Ahad lalu ke atas tujuh buah lokasi yang berbeza.

Dalam serbuan itu, Keselamatan Mesir melaporkan penemuan sekitar 100 kilogram TNT, 110 peluru misil pesawat, peluru meriam(artileri) dan bom buatan tangan.

Pihak berkuasa tidak mendedahkan sebarang identiti individu yang ditangkap tetapi mengatakan bahawa mereka yang terlibat sudah pernah diadili sebelum ini berhubung kes penyeludupan senjata ke Semenanjung Gaza.

Ayman Mohyedin, wartawan Al Jazeera berkata, “mereka yang dikehendaki itu terlalu penting kepada signifikasi kes yang diambil berat oleh Kerajaan.”

Menurut Haaretz, sebuah akhbar Israel, ada sumber Israel mengatakan bahawa senjata yang ditemui itu termasuklah peluru berpandu SA-7 buatan Rusia.

Peluru berpandu itu, biasanya dikenali sebgai Strela. Ia bukanlah senjata yang canggih tetapi kewujudannya di Gaza mempunyai implikasi yang baik untuk menyerang mobiliti udara Israel yang melalui dari ruang udara wilayah pesisir itu.” akhbar itu menambah.

Serbuan pada hari Ahad lalu adalah sebahagian daripada kempen pengoperasian sepuluh hari yang diumumkan oleh Jabatan Dalam Negeri Mesir untul memastikan Semenanjung Sinai bersih daripada sebarang bahan letupan atau penyeludupan senjata ke Gaza.

Bulan lalu, beberapa serangan roket telah dilancarkan dari Semenanjung Sinai mensasarkan sebuah kawasan peranginan Israel di Eilat. Salah satu dari serangan itu gugur di Negara jiran, Jordan yang menyebabkan seorang penduduk maut dan empat lagi cedera.

Wilayah Semenanjung Sinai mempunyai keluasan 60,000 km persegi yang terletak di antara Laut Mediterrenean dan Laut Merah merupakan tempat yang strategik dari sudut geopolitik. Sinai pernah diserang oleh Israel sebanyak dua kali iaitu pada tahun 1956 dan 1973. Sumber 30/08/2010, web berita Al-Jazeerah versi B.I

Read more...

Persidangan Yahudi menjelang rundingan damai

Sumber melaporkan, Persidangan Yahudi Antarabangsa ke 14 telah diadakan hari ini di Al-Quds. Persidangan yang diadakan itu menggabungkan pertubuhan-pertubuhan pro-zionis menjelang rundingan damai secara langsung antara perunding Palestin dengan Israel 2 September akan datang.

Dari sudut penyertaan, sumber menyebut hampir 200 wakil-wakil Yahudi seluruh dunia hadir ke persidangan ini yang berlangsung selama dua hari.

Sementara itu, tokoh-tokoh penting Yahudi, termasuk yang dikatakan terselamat dari kejadian 'holocaust', iaitu Elie Wiesel seorang penulis dan turut serta bekas Perdana Menteri Sepanyol, José María Alfredo Aznar López(gambar) dan beberapa lagi ahli politik Israel.
_____________________________________________
Baca lagi:

_____________________________________________

Persidangan tersebut akan membincangkan mengenai "mempertahankan Israel dalam jaringan internet" dan cara berhadapan "serangan ke atas hak kewujudan Israel".

Seperti yang disebutkan, Persidangan Yahudi Antarabangsa itu dianjurkan oleh Kesatuan Pertubuhan-pertubuhan Yahudi yang menggabungkan lebih 70 buah pertubuhan Yahudi dari lebih 70 buah Negara. Kesatuan tersebut yang menjadi penyokong perencanaan gerakan zionis sehingga tertubuhnya Negara Israel(Negara haram Israel). Sumber 31/08/2010, web berita Al-Jazeerah

Read more...

Pakar Mesir sokong perunding Palestin

KAHERAH - Sumber diplomasi dan keselamatan Mesir mendedahkan pada hari ini bahawa Pemerintah Palestin Ramallah meminta bantuan dari sudut kepakaran Mesir untuk berunding dengan Israel. Berikutan itu, sebuah panel penasihat Mesir akan dibentuk bagi membantu perunding Palestin ketika rundingan damai bersemuka antara perunding Palestin dengan Israel berlangsung.

Seperti yang dijadualkan, 2 September pada hari Khamis ini, bermulanya rundingan damai secara langsung antara kedua belah pihak di Washington.

Akhbar-akhbar Mesir yang menukilkan dari sumber tersebut menyatakan bahawa beberapa buah jabatan dalam Kerajaan Mesir sedang sibuk berusaha memilih anggota delegasi Mesir yang memiliki bidang penkhususan dalam setiap ruang rundingan dalam permasalahan-permasalahan yang bakal diperbincangkan ketika rundingan.

Akhbar Mesir(tidak dinyatakan) menjelaskan bahawa ada sekumpulan yang terdiri dari ahli-ahli akademik Mesir, Palestin yang menetap di Eropah dan Amerika Syarikat(US) akan mengemukakan perbincangan secara khusus kepada perunding Palestin ketikamana rundingan itu berlangsung antara perunding Palestin dengan Israel.

Sebagaimana dinyatakan lagi, Mesir dan Jordan bertekad memberikan beberapa cadangan dan pelan tindakan ketika pertemuan pendahuluan rundingan secara bersemuka.

Cadangan tersebut pada awal pendahuluannya mengemukakan pandangan Arab kepada pentadbiran US, Barrack Obama. Pandangan itu yang mengkhususkan kepada permasalahan Al-Quds, pelarian, air dan sempadan agar diambil perhatian ketika membuat ikrar mengenai usaha penyelesaian yang menyamakan isu.

Disebutkan bahawa Kaherah beranggapan pandangannya seumpama rujukan sandaran kepada delegasi Palestin yang tidak boleh diundurkan. Lebih-lebih lagi yang berkait dengan Al-quds dan pelarian meskipun pada awalnya ada cambahan ketetapan yang fleksibel mengenai permasalahan pelarian, namun ketetapan itu merasa cukup dengan kembalinya pelarian Palestin dari Lubnan. Sumber 31/08/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS