الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Akhirnya..Setiausaha Agung Liga Arab tiba di Gaza

13 Jun 2010

Setiausaha Agung Liga Arab, Amr Moussa tiba di Gaza hari ini setelah 3 tahun Israel mengenakan sekatan ke atas Gaza yang dikuasai gerakan HAMAS.

Beliau tiba pagi tadi ke Gaza melalui sempadan Rafah Mesir yang diiringi pihak keselamatan Mesir.

Isu penting yang menjadi agenda utama lawatan beliau ke Gaza adalah mengesahkan bahawa Gaza mesti dibebaskan dari sekatan setelah armada pembebasan yang dipimpin Turki berjaya membawa sinar bagi membebaskan penduduk Palestin dari kesengsaraan yang berterusan.

Bertukar pandangan

Perdana Menteri Kerajaan Palestin di Gaza, Ismail Haniah memaklumkan bahawa pertemuan beliau dengan Amr Moussa itu turut bertukar-tukar pandangan mengenai pembebasan Gaza dari sekatan dan usaha pembaikan dalaman Palestin.

Gambar(Al-Jazeerah): Amr moussa, Setiausaha Agung Liga Arab kanan ketika sedang bercakap dan Ismail Haniah, Perdana Menteri Kerajaan Palestin di Gaza, kiri.

Ketika persidangan akhbar yang diadakan dalam tempoh yang singkat di rumah Ismail Haniah di Mukhayyam Shatie, beliau berkata, "semasa kami bertemu, kami turut membincangkan isu-isu yang penting dan kami juga mendengar pendirian Arab secara jelas yang mesti memecahkan sekatan ke atas Gaza."

Beliau mengungkapkan kunjungan Amr Moussa ini adalah kunjungan yang bersejarah dan merupakan langkah tindakan bagi memecahkan sekatan.

Dari pihak Amr Moussa turut mengulangi perlunya bertindak bagi memecahkan sekatan dan merealisasikan usaha pembaikan dalaman Palestin.

Dalam lawatan tersebut, Ismail Haniah mengiringi Amr Moussa meninjau ke Mukhayyam Shatie yang rata-ratanya didiami penduduk Palestin yang menjadi pelarian dari tanah asal di Baitul-Maqdis dan sekitarnya.

Gambar(Al-Jazeerah): Amr Moussa di kiri Ismail Haniah berkemaja cerah ketika meninjau Mukhayyam Shatie.

Amr Moussa turut melawat rumah keluarga As-Samuni di Hayyu Zaitun, timur bandar Gaza yang rosak teruk akibat pengeboman Israel dalam serangannya tahun lalu. Malah Amr Moussa juga mendengar pengakuan dan penyaksian dari baki ahli keluarga yang masih hidup, manakala 29 ahli keluarganya yang lain telah syahid.

Kemudian, beliau turut dibawa menziarahi kawasan Uzbah Abdurrabuh yang terletak di timur laut Gaza dan meninjau keadaan rumah-rumah yang musnah teruk semasa Israel menyerang Gaza dalam perang tahun lalu.

Sumber melaporkan, Amr Moussa berjanji dalam kunjungannya kepada penduduk Palestin bahawa akan bertindak dengan bersungguh-sungguh demi membolehkan kemasukan bahan-bahan binaan untuk membina semula Gaza. Beliau juga membantah penyembelihan yang dilakukan ke atas penduduk Palestin.

Jiwa lama Liga Arab telah berakhir

Dalam kenyataan Amr Moussa di Gaza menyatakan bahawa ketetapan-ketetapan Liga Arab boleh dilaksanakan segera setelah dikeluarkan. Kata beliau lagi, "jiwa lama Liga Arab dah berakhir."

Tambah beliau lagi ketika mengadakan perjumpaan dengan Yayasan-yayasan dan Pertubuhan Masyarakat bahawa, "sekatan Gaza menjadi buah perbincangan di peringkat antarabangsa dengan sokongan menyeluruh."

Liga Arab 'tersilap'

Setiausaha Agung Liga Arab menjelaskan bahawa Liga Arab tersilap langkah setelahmana memasuki rundingan damai tanpa menetapkan tempoh masa. Berikutan itu, tidak ada lagi sebarang rundingan yang tidak ditetapkan tempoh masa. Jelasnya, beliau merasai pesimis terhadap rundingan yang diadakan waktu ini.

Beliau juga mengharap perlu adanya pendirian Arab secara menyeluruh terhadap permaslahan dalam rundingan. Jelas beliau, jika tidak tercapai apa-apa perkembangan dari pentadbiran Amerika Syarikat dalam rundingan ini, kami(Arab) akan jalankannya dengan cara politik kami hasil kajian yang lepas dengan menguruskan masalah berkenaan.

Pembiayaan pembangunan semula Gaza

Ketika mengulas tentang permintaan dan bantuan akibat musnah dalam perang lalu, beliau menyatakan bahawa pembiayaan pembangunan semula Gaza telah 'sedia' dan hanya menanti sekatan ke atas Gaza dibuka.

Sebagaimana perjanjian dalam persidangan 'pembangunan semula Gaza' yang diadakan pada Mac 2009, di Sharm El-Sheikh, Mesir bahawa pembiayaan bernilai USD 5 bilion akan diagihkan secepat yang mungkin bagi membina semula Gaza dalam masa dua tahun, namun pembiayaan tersebut belum tiba hingga sekarang.

Datang lewat

Seorang penduduk Gaza, Kamal Abu Nada mengadakan protes lawatan Amr Moussa. Beliau menjerkah dengan suara yang kuat di hadapan hotel di mana lokasi Amr Moussa mengadakan pertemuan dengan kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin(ada media yang menyebut kumpulan-kumpulan pemisah Palestin), "Kamu datang lewat, darah kami dah kering".

Gambar(sepanduk): "Darah kami dah kering, kamu datang lewat"

"Kenapa kamu datang?", persoal Kamal Abu Nada yang merupakan seorang Pengerusi Yayaysan Perbankan Al-Quds(Pendidikan, Pembangunan dan Maklumat).

Beliau menyebut lagi, "Kamu hanya datang untuk lepaskan bebanan kamu, bukannya demi untuk membantu penduduk Palestin."

Dalam pertemuan Amr Moussa dengan Yayasan dan Pertubuhan Masyarakat, Kamal Abu Nada berkata, 'Lebih baik utamakan membantu Mesir sebelum membantu penduduk Palestin iaitu bebaskan dirinya(Mesir) dari terikat dengan sebarang perjanjian-perjanjian yang membuat tekanan kepada pemimpin-pemimpinnya dan melarang mereka dari berdiri kukuh di pihak Palestin.

Sementara itu, beberapa dikalangan media massa menyebut bahawa lawatan Amr Moussa ke Gaza telah terlambat berikutan Gaza telah dikunjungi wakil-wakil Negara dan pemimpin barat yang tidak putus-putus setelahmana Israel melancarkan perang ke atas Gaza. Sumber 13/06/2010, berita Al-Jazeerah, web berita Al-Jazeerah dan web berita safa.ps

Rujuk:

Read more...

Karikatur : Senda gurau, Siasatan Israel dan Inisiatif perdamaian Arab

Sumber karikatur Al-Jazeerah

'Senda gurau adik-beradik'

Adik Ki: Tengok camna orang pandu kereta. Kalau pandu kereta kat jalan macam ni, tak bole 'slow' sangat..pastu jangan asyik berhenti kat bahu jalan. Memangla kereta depa nu besaq-besaq, tapi ni jalan kita..so, janganla bagi orang masuk laluan kita. Faham elok-elok tau, dah besar pun nak kena ajar lagi...eee, eh tidor plak. Janganla biar adik Ki pandu sorang2, sekurangnya borak la sama...aduuu. Mula la tu nak menggeletar orang bawa kereta laju camni..

Abang Rab: Aku 'ta'bann laa dik ki...hang bawa laju, aku tidoq. Sampai nanti habaq nooo..

Adik Ki: Ni abg Rab, reti dak buat drift, drag ka, kot laa penah guna nos ..

Abang Rab: Apa tu...mana aku tau la Ki. Yang aku tau..buh gear berjalan .. yang tu jaa..peaceeee!!!
_____________________________

Ucu Za: Mana abang-abang aku ni, tak sampai lagi ka? Takkan nak kena contact selalu kot baru nak mai...apa punya abang daa

Ucu Za lagi: Weii mael, wak mai sat handset nokia s500 aku tu..nak call abang-abang hang la jugak ni..

Ucu Za lagi: Nokia boikot daaa...

Ucu Za jawab: aiwahhh...maashi..ma'alishhh hihi, haa wak mai wireless..aku nak contact depa nuu

(Dialog di atas adalah pandangan kami semata-mata)

Sumber karikatur Al-Jazeerah

'Jawatankuasa Siasatan Israel' berhubung serangan berdarah ke atas freedom flotilla tanpa mahu melibatkan pihak luar.


Sumber karikatur Al-Jazeerah

Arab : Biar apapun terjadi..kami tetap berpegang dengan jalan perdamaian dan rundingan.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS